I det fynske folks tjeneste

Før ny demonstration i Odense: Corona giver ikke grund til at undgå demonstrationer, siger virolog

Det giver mening at bruge mundbind ved demonstrationer. Men der er ikke grund til at undgå demonstrationer, mener virolog.

Ved demonstrationer kan være en lidt højere smitterisiko sammenlignet med eksempelvis ved et bryllup, vurderer virolog Søren Riis Paludan. Billedet her er fra onsdagens demonstration i Odense. Foto: Louise Koustrup

Onsdag vil der for anden gang på en uge blive holdt en demonstration i Odense mod racisme.

Det er anti-racismebevægelsen Black Lives Matter Denmark, som er arrangør, og som smittetallene ser ud i Danmark på nuværende tidspunkt, er der ingen grund til at begrænse sine demokratiske frihedsrettigheder for at undgå smittefare.

Læs også Sand mellem tæerne og besøg fra familien: Fynsk plejehjem trodser corona og tager på ferie

Selv om Statsministeriet ikke kan lide at tale om proportionalitet, så er det meget, meget vigtigt, synes jeg.

Søren Riis Paludan, virologi og immunologi, Aarhus Universitet

Det vurderer Søren Riis Paludan, professor i virologi og immunologi på Aarhus Universitet.

Søren Riis Paludan siger til Ritzau, at den enkelte løber en meget lille risiko for at blive smittet med coronavirussen covid19

- Det er mere samfundet, der løber en risiko, da vi forsøger at undgå superspreder begivenheder, siger han.

Fakta om superspredere

En superspreder er en smittet person, der smitter mange andre.

 

Om supersprederne skyldes biologiske faktorer, uheldig timing, social adfærd, eller at de indgår i særlige risikable begivenheder, vides endnu ikke.

Se mere

- Men samtidig er det en grundlæggende menneskelig ret at ytre sig, og med de smittetal, vi ser lige nu, så skal vi passe på, at coronavirus ikke bliver det, der trumfer alt andet.

Han tilføjer, at der ved netop demonstrationer kan være en lidt højere smitterisiko sammenlignet med eksempelvis ved et bryllup, når forsamlingsforbuddet tillader det.

- I og med at der er flere, der råber ved en demonstration, og man står lidt tættere med folk, som man ikke normalt er i smittekæde med, så er der en øget risiko, siger Søren Riis Paludan.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Viirolog Søren Riis Paludan opfordrer til, at deltagere i demonstrationer ifører sig mundbind. Billedet her er fra onsdagens demonstration i Odense. Foto: Louise Koustrup

Stå ikke ansigt til ansigt

Søren Riis Paludan anbefaling til deltagerne er derfor, at man for at minimere smitterisikoen eventuelt ifører sig mundbind - og sørger for ikke at stå frontalt tæt på folk, der råber meget højt.

- Men nu skal vi til at veje tingene op mod hinanden. Selv om Statsministeriet ikke kan lide at tale om proportionalitet, så er det meget, meget vigtigt, synes jeg. Ikke mindst nu hvor smittetallene er så lave, siger viologen til Ritzau.

Tusinder demonstrerer i København

Black Lives Matter har planlagt en række demonstrationer, og står søndag bag en demonstration fra den amerikanske ambassade til Christiansborg i København.

Her har over 10.000 har på Facebook tilkendegivet, at de vil deltage i demonstrationen. Yderligere over 13.000 har tilkendegivet, at de er interesserede i begivenheden.

Læs også Demonstration i Odense: - Jeg er bange for, at det en dag kan være en, jeg kender

Onsdag i sidste uge deltog nogle hundrede mennesker i demonstrationen i Odense.

Black Lives Matters er ikke ene om, at trække på de grundlovssikrede rettigheder. Således  er der ligeledes i dag, søndag, arrangeret en demonstration mod de lukkede, danske grænser. Den demonstration finder også sted på Christiansborgs Slotsplads.

01:01

Billeder og lyd fra onsdagens demonstration på Banegårdspladsen i Odense. Video: Louise Koustrup/David Moritz

Luk video