Susanne Crawley på usikker grund: Socialdemokratiet dropper forhåndsaftale om rådmandspost

Ved de sidste to kommunalvalg har Susanne Crawley (RV) været sikker på sin rådmandspost i Odense Kommune på grund af en forhåndaftale med Socialdemokratiet. Den aftale er dog ikke blevet lavet i år.

Susanne Crawleys (RV) tid som børn- og ungerådmand i Odense Kommune begyndte med en tur i en robåd på Odense Å tilbage i 2013. Her indgik hun og daværende borgmester Anker Boye (S) en forhåndaftale mellem deres partier.  

Der er dog løbet meget vand under broen siden, og nu kan Susanne Crawley ikke længere være sikker på sin post efter det kommende kommunalvalg. 

Ved de seneste to kommunalvalg er hun ellers på forhånd blevet lovet en rådmandspost mod sin støtte til en Socialdemokratisk borgmester. Men den aftale eksisterer ikke længere.

Stadig et godt samarbejde

I Socialdemokratiet slår man fast, at parterne ikke er blevet uvenner. I stedet indgår Radikale Venstre, Socialdemokratiet og SF i et såkaldt teknisk valgforbund for mindske stemmespild ved valget.

-Vi er trygge og glade for det samarbejde, vi har haft igennem de sidste par perioder, siger Mads Søndergaard Thomsen, der er formand for Socialdemokratiet i Odense og fortsætter.

- De Radikale er også en del af holdet, når vi skal lave resultater i den næste valgperiode. Når valgets resultat ser nogenlunde klart ud, så sætter vi os ned sammen med dem på valgnatten, og så tager vi snakken med dem som de første. 

Ingen garanti til Radikale

På trods af tiltroen til Susanne Crawley er det ikke sikkert, at Peter Rahbæk Juel (S) får brug for hendes og Radikale Venstres støtte ved Kommunalvalget. 

Socialdemokratiet står nemlig til at få et godt valg og kan dermed være godt på vej til at tage rådmandsposten, fortæller Jakob Risbro, der er samfundsredaktør hos TV 2 FYN. 

- Selvom formanden siger noget andet, så tror jeg, at Socialdemokratiet alligevel går rundt og har en ret god mavefornemmelse med, hvordan valget kommer til at gå. Derfor vil de gå et vis stykke af vejen for at nappe den anden rådmandspost til sig selv, siger han og fortsætter.

- Så længe jeg kan huske, så har der kun været et radikalt mandat, og det er altså ikke nok til at få en rådmandspost, medmindre man har en helt central position, som den De Radikale har haft. Det, at man først tager snakken på valgnatten, betyder, at Socialdemokratiet kan se, om de kan få et rødt flertal uden brug af De Radikale, og så kan hendes mandat blive meget mindre værd

Hos både Socialdemokratiet og Radikale Venstre i Odense har man været glade for samarbejdet og tænker, at det også skal fortsætte efter valget.
Hos både Socialdemokratiet og Radikale Venstre i Odense har man været glade for samarbejdet og tænker, at det også skal fortsætte efter valget.
Foto: Flemming Ellegaard

Komfortabel i samarbejdet

Hos Radikale Venstre i Odense er man dog urokkelige i forhold til valgforbundet. Partiet har tiltro til samarbejdet og ønsker ikke at uddybe ydeligere i forhold til den manglende forhåndsaftale. 

Føler I, at jeres stemme er lige så vigtig for socialdemokratiet, som den var tidligere?

-Vi føler os komfortable i den aftale, vi har indgået, fortæller Kristian Grønbæk Andersen (RV),  der er Kommuneformand i partiet. 

Er samarbejdet lige så godt, som dengang I sad i den båd tilbage i 2013?

- Svaret det samme. Vi har indgået et valgteknisk samarbejde med Socialdemokratiet og SF. Derved bliver det, siger Kommuneformanden.

Et samarbejde med de blå

Kristian Grønbæk Andersen ønsker ikke at kommentere, om partiet i stedet kunne finde på at lave et samarbejde med de blå partier. 

Jakob Risbro understreger dog, at de blå partier sikkert vil gøre meget for at overtale Susanne Crawley til at samarbejde med dem.

- Man har jo set tidligere, at det er De Radikale, der kan bestemme, hvem det er, der skal være borgmester. Så hun kan stensikkert regne med, at hvis hun kan gøre Christoffer Lilleholt eller Søren Windell til borgmester, så skal hun nok få sin børn- og ungerådmandspost. Det er stensikkert, siger samfundsredaktøren og fortsætter.

- Jeg tror så ikke helt på det, for Susanne Crawley har med sin politik bundet sig tæt op af den røde blok. Så det vil være meget overraskende, tror jeg, hvis hun lige pludselig skulle til at pege på en grøn eller en blå borgmester. 

Kommunalvalget finder i år sted d. 16. november.