Galschiøt-skulptur i fare - frygt for at Kina vil smadre den

Den fynske kunstner Jens Galschiøt står bag en skulptur på universitetet i Hongkong – nu udgør den tilsyneladende en trussel mod Kinas sikkerhed.

På universitetet i Hongkong står en otte meter høj orange betonskulptur af den fynske kunstner Jens Galschiøt.

Værket hedder Skamstøtten, forestiller et tårn af forvredne kroppe og lidende ansigter og skal minde tilskueren om massakren på Den Himmelske Freds Plads i Beijing i 1989.

På søjlens base kan man læse ordene "The Tiananmen Massacre", "June 4th 1989" og "The old cannot kill the young forever", og skulpturen har flere gange været samlingspunkt for aktivister, der ønsker mere demokrati og mindre kinesisk kommunisme i Hongkong.

Siden skulpturen blev skabt af Jens Galschiøt i 1997, har den stået forskellige steder i Hongkong, men det ser nu ud til meget snart at være slut.

Ifølge de to Hongkong-medier The Standard og RTHK er der nemlig planer om at fjerne skulpturen fra universitetet, fordi den markerer et oprør, de kinesiske myndigheder ikke ønsker at mindes.

Kinesiske kampvogne på Den Himmelske Freds Plads 4. juni 1989. Da militæret blev sat ind mod demonstranterne, mistede op mod 10.000 livet ifølge den britiske ambassadør Sir Alan Donald.
Kinesiske kampvogne på Den Himmelske Freds Plads 4. juni 1989. Da militæret blev sat ind mod demonstranterne, mistede op mod 10.000 livet ifølge den britiske ambassadør Sir Alan Donald.
Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix/arkiv

Ingen kommentarer

Universitetet selv vil hverken be- eller afkræfte, at der er planer om at fjerne statuen.

- Universitetet ønsker ikke at svare på spekulative mediehistorier, lyder det i en udtalelse fra universitetet, der samtidig oplyser, at man jævnligt foretager risikovurderinger og ser på, hvordan pladsen på campus udnyttes.

Jens Galschiøts skulptur Skamstøtten - eller Pillar of Shame - i Hongkong. Billedet er fra 2009, hvor skulpturen stod uden for universitetet.
Jens Galschiøts skulptur Skamstøtten - eller Pillar of Shame - i Hongkong. Billedet er fra 2009, hvor skulpturen stod uden for universitetet.
Foto: Bobby Yip/Reuters/Ritzau Scanpix/arkiv

Ifølge Jerome Taylor, der er asienkorrespondent for nyhedsbureauet AFP, siger udtalelsen fra universitetet en hel del.

- Administratorer på universiteterne i Hongkong har spillet en nøglerolle i at muliggøre snarere end at modstå myndighedernes hårde kurs mod andre politiske holdninger, skriver han på Twitter.

Den tidligere chef for nyhedsbureauet Bloomberg i Hongkong Matthew Brooker skriver på Twitter:

- Alt bliver renset. Ikke et eneste spor af afvigende holdninger vil blive tilbage i Hongkong.

En af de politikere, der har kæmpet for demokrati i Hongkong, hedder Richard Tsoi, og han siger til mediet The Standard, at han er chokeret over, at statuen er i fare for at blive fjernet.

Richard Tsoi siger, at skamstøtten jo har stået i Hongkong i 20 år, hvilket er temmelig lang tid, og at en uddannelsesinstitution som Universitetet i Hongkong har et ansvar for at bevare historien.

Han siger desuden, at universitetet som minimum må spørge offentligheden og de studerende, før der gøres noget ved kunstværket.

Helligbrøde

Universitetets studerende mødes hvert år 4. juni ved skulpturen for at mindes ofrene i 1989, og der er tradition for, at de studerende gør den ren i forbindelse med mindehøjtideligheden.

Mindehøjtidelighed over ofrene på Den Himmelse Freds Plads i 1989 ved skamstøtten 4. juni 2021.
Mindehøjtidelighed over ofrene på Den Himmelse Freds Plads i 1989 ved skamstøtten 4. juni 2021.
Foto: Dale De La Rey/AFP/Ritzau Scanpix/arkiv

Nyheden om, at der er planer om at censurere kunstværket, har i øvrigt også nået Jens Galschiøt selv.

Han skriver i en pressemeddelelse, at han har hørt forlydender om, at man enten vil flytte eller smadre skulpturen.

- At fjerne og skænde et mindesmærke, der er rejst for at ære de døde, er helligbrøde, uanset hvordan man ser på det. En gerning, der i hele menneskehedens historie er blevet set som amoralsk og profan. Jeg kan kun forestille mig, at det er det samme i Kina. Der må være etiske og moralske standarder, selv for det magtfulde kommunistparti, skriver Jens Galschiøt.

Jens Galschiøt.
Jens Galschiøt.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/arkiv

Jens Galschiøt skriver desuden, at han gerne vil minde ledelsen på Hongkongs universitet om, at skamstøtten er rejst over mennesker, der blev dræbt for at udtrykke deres ønske om at deltage i beslutningsprocessen i Kina og dermed være med til at bestemme over deres egen fremtid.