Forstadsby føler sig snydt: Huller i fitnesscentret og pladsmangel i hallen

Borgere i forstadsbyen Nørre Lyndelse undrer sig. Årslev fik 180 millioner til byfornyelse. Nørre Lyndelse fik ni til deling med nabobyen. Men Nørre Lyndelse er større tilflyttermagnet end Årslev.

Nørre Lyndelse er en mindst lige så stor en tilflyttermagnet som Årslev.

Så hvorfor fik Årslev 180 millioner kroner til udvikling og forskønnelse i forbindelse med efterårets budget, mens Nørre Lyndelse måtte nøjes med ni? Og det endda til deling med nabobyen Nørre Søby.

Sådan spørger en gruppe borgere i Nørre Lyndelse nu.

- Det er da dejligt for Årslev, at de får en masse penge. Men vi må indrømme, vi føler os noget overset her i Nørre Lyndelse.

Det siger Søren Thomsen, der er formand for Carl Nielsen Hallen i Nørre Lyndelse.

quote Vi ligger lige så attraktivt som Årslev i forhold til Odense. Derfor forstår jeg ikke, at det kun er Årslev, politikerne satser på heroppe i forstadsbåndet

Flemming Holm, formand, All Time Fitness, Nørre Lyndelse

For halformanden handler det ikke bare om missede millioner til byfornyelse. Den ulige fordeling i budgettet er blevet selve billedet på, at virkeligheden har overhalet den politisk vedtagne strategi.

Og han bakkes op af Flemming Holm, der er formand for foreningen All Time Fitness i Nørre Lyndelse.

- Vi ligger lige så attraktivt som Årslev i forhold til Odense, nærhed til motorvej, supersygehuset og adgangen til Vestdanmark. Derfor forstår jeg ikke, at det kun er Årslev, politikerne satser på heroppe i forstadsbåndet, siger Flemming Holm.

Halformand Søren Thomsen supplerer: 

- Vi er et lokalområde ramt af succes. Vi har den største tilflytning. Som formand for hallen siger jeg for eksempel hele tiden nej til nye aktiviteter. Lille Ida kan ikke gå til gymnastik her hos os. Vi kan ikke tilbyde badminton, for vi har simpelthen ikke kapaciteten til det. Der ville vi gerne, hvis kommunen ville hjælpe med en hal to, siger Søren Thomsen.

Det regner ned igennem taget

Men ifølge strategien er Årslev altså tilflyttermagnet nummer et.

Fremtidens Forstad Årslev hedder indsatsen i Årslev, og målsætningen er 1.200 nye borgere inden år 2030.

Men indtil videre har tilflytningen til Nørre Lyndelse vist sig at være større.

Ifølge Danmarks Statistik har Nørre Lyndelse siden 2015 budt 254 nye borgere velkommen i området. Til sammenligning præsterede Årslev i samme periode en vækst på 86 nye borgere. 

quote Vi lavede jo en kampagne tilbage i 2012 sammen med kommunen for at tiltrække nogle gode skatteydere fra Odense. Vi ser nu, at den kampagne virkede. Derfor undrer det mig, at politikerne nu vælger at forgylde Årslev.

Erik Nielsen, formand, Nørre Lyndelse og Nørre Søby Lokalråd

Så Flemming Holm fra fitness-foreningen er ikke tilfreds.

For eksempel har det regnet ned igennem fitness-foreningens tag de seneste fem år. Men det er først i dette års budget, at der ifølge Flemming Holm er sat penge af til et nyt tag.

- Jeg forstår slet ikke, at det kan tage fem år at finde en million til nyt tag på en kommunal bygning, siger Flemming Holm.

- Hvad styrer politikerne efter?

Ifølge Flemming Holm er det på tide, at politikerne revurderer strategien i forstadsbåndet. Det nytter ikke at satse så ensidigt på Årslev.

- Jeg ved godt, at man traf et valg efter kommunesammenlægningen om at prioritere Faaborg, Ringe og Årslev. Men for mig springer kæden af, når vi her i Nørre Lyndelse kan vise større befolkningsfremgang end Årslev, og alligevel retter politikerne ikke skuden op. Man er jo nødt til at tilpasse sin strategi til virkeligheden. Hvad styrer politikerne egentligt efter? Det kan jeg godt blive i tvivl om, siger Flemming Holm.

Heller ikke lokalrådsformand Erik Nielsen er tilfreds.

- Vi lavede jo en kampagne tilbage i 2012 sammen med kommunen for at tiltrække nogle gode skatteydere fra Odense. Vi ser nu, at den kampagne virkede. Derfor undrer det mig, at politikerne nu vælger at forgylde Årslev, siger Erik Nielsen.

- Vi mangler byggegrunde

Erik Nielsen mener, kommunen bør fokusere på at udvikle hele forstadsbåndet. Ud over Årslev drejer det sig Nørre Lyndelse-Søby og Ferritslev-Rolfsted.

- Når det regner på Årslev, drypper det på Nørre Lyndelse og Nørre Søby. Det synes jeg ikke er i orden, siger lokalrådsformanden.

quote Jeg anerkender, at der bliver investeret mange penge i Årslev. Men vi investerer altså også i Nørre Lyndelse. Vi har for eksempel lige bygget en ny børnehave i den gamle SFO på Carl Nielsen Skolen. Vi har også bygget til på skolen for over 13 millioner kroner

Lea Haahr, medlem, kommunalbestyrelsen, SF

Ud over en økonomisk håndsrækning til aktivitetshuset Skullerodsholm, der huser en række lokale foreninger, ønsker Erik Nielsen sig også nye udstykninger til byggegrunde.

- Vi har brug for fortsat udstykning, fordi de kommunale grunde, vi har, er ved at være udsolgt.

Lokal politiker forstår kritikken

Lea Haahr er medlem af kommunalbestyrelsen for SF og bor selv i Nørre Lyndelse. Hun forstår kritikken.

- Jeg kan sagtens forstå, at de føler sig snydt, hvis man sammenligner Nørre Lyndelse og Årslev krone for kroner. Det var også en af grundene til, at jeg gik ind i politik. Jeg synes, jeg bor i en by, der er mindst lige så god som Årslev, siger Lea Haahr.

- Men samtidig er det også vigtigt, at vi holder fast, når vi træffer en strategisk beslutning.

Men skal man som politiker ikke også være klar til at rette kursen ind, hvis virkeligheden overhaler strategien? Nørre Lyndelse er jo blevet et vækstområde.

- Jeg anerkender, at der bliver investeret mange penge i Årslev. Men vi investerer altså også i Nørre Lyndelse. Vi har for eksempel lige bygget en ny børnehave i den gamle SFO på Carl Nielsen Skolen. Vi har også bygget til på skolen for over 13 millioner kroner.

V: Næste gang får Faaborg

Venstres Søren Kristensen bakker også op om vækststrategien i Årslev.

- Kommunens vurdering både dengang og nu er, at hvis vi skal tiltrække tilflyttere bedst og hurtigst, så er det Årslev og Sønder Nærå, vi skal satse på. Det er rigtigt, at Nørre Lyndelse også har oplevet en vækst, men det vi laver i Årslev er så dyrt, at det kan vi kun gøre et sted, siger Søren Kristensen.

Han vil ikke afvise, at Nørre Lyndelse og Nørre Søby på sigt får mere økonomisk opmærksomhed. Men han peger ligesom Lea Haahr på, at kommunen også har investeret i Nørre Lyndelse med ny børnehave og tilbygning på skolen.

Hvad tænker du bliver kommunens næste indsatsområde?

- Det tror jeg bliver Faaborg. Det er min opfattelse, at der er bred enighed i kommunalbestyrelsen om, at der skal udstykkes nye grunde der. Vi har næsten ikke nogen offentlige byggegrunde i Faaborg, og vi har allerede et konkret område i kikkerten.

quote Kommunens vurdering både dengang og nu er, at hvis vi skal tiltrække tilflyttere bedst og hurtigst, så er det Årslev og Sønder Nærå, vi skal satse på. Det er rigtigt, at Nørre Lyndelse også har oplevet en vækst, men det vi laver i Årslev er så dyrt, at det kan vi kun gøre et sted

Søren Kristensen, medlem, kommunalbestyrelsen, Venstre

DF: Mere kystsikring

Samme melding fra Anne Møllegaard Mortensen (DF), formand for Kultur- og Lokalsamfundsudvalget. Hun peger også på Faaborg.

Hun slår dog ned på kystsikring.

- Ligesom mange andre kommuner står vi med en udfordring på grund af klimaforandringerne, og der er vi nødt til at sikre havne-området i Faaborg, siger Anne Møllegaard Mortensen.

Hun mener heller ikke, at Nørre Lyndelse har grund til at føle sig snydt.

- Det er altid en udfordring, når midlerne skal fordeles. Men jeg synes ikke, at det bare er kommunens tre store byer, der får. Vi har en lokalsamfundspolitik, hvor vi arbejder med decentralisering, så der også er tilbud som børnepasning og skole i de små lokalsamfund, siger hun.

Ok. Men når nu hallen i Nørre Lyndelse er fuldt booket. Kunne man så forestille sig en økonomisk håndsrækning til en ny hal?

- Det kan da godt være på sigt. Men jeg tror i første omgang, at vi skal bruge vores haller smartere. Vi har 16 haller her i kommunen, og det er jo dyre kvadratmeter at drive. Og der er jo ikke mange kilometer imellem dem, så jeg tror i første omgang, vi skal fokusere på, hvordan vi udnytter de bestående kvadratmeter bedst muligt, siger Anne Møllegaard Mortensen.

Oversigt

    Oversigt