Mette Frederiksen stiller op i fynsk politik

Ved valget den 16. november vil man i Faaborg-Midtfyn Kommune kunne sætte et kryds ved Mette Frederiksen.

Om seks uger skal landet atter stemme til kommunalvalget, og i Faaborg-Midtfyn er der mindst ét ganske genkendeligt navn for mange på stemmesedlen.

Den tredje kandidat på Socialdemokratiets opstillingsliste er nemlig Mette Frederiksen. 

Tit er hun blevet forvekslet med Danmarks statsminister med det samme navn, men det er dog ikke dén Mette Frederiksen, der pludselig skifter landspolitik ud med kommunalpolitik.

- Så vidt jeg ved, hedder hun ikke Haugaard til mellemnavn, siger lokalpolitikeren, der i sit valgmateriale derfor kalder sig Mette H. Frederiksen.

Skolekammerat eller statsminister

Det er fjerde gang, at 44-årige Mette Frederiksen stiller op til kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn Kommune. Hun blev første gang valgt ind i 2010, men opnåede ikke genvalg i 2017. Nu prøver hun igen.

- Jeg stiller op, fordi jeg har mere på hjertet og godt kan lide at påvirke mit lokalsamfund. Vi har nogle udfordringer i kommunen, som jeg gerne vil være med til at løse, fortæller Mette Frederiksen. 

Det er fjerde gang, at Mette Frederiksen stiller op til byrådet i Faaborg-Midtfyn Kommune. Hun blev ikke valgt ind ved seneste valg i 2017.
Det er fjerde gang, at Mette Frederiksen stiller op til byrådet i Faaborg-Midtfyn Kommune. Hun blev ikke valgt ind ved seneste valg i 2017.

Blå bog


Da Mette Frederiksen første gang blev valgt ind for 11 år siden, hed statsministeren ikke Mette Frederiksen. Hvorvidt det bliver en fordel for lokalpolitikeren, at navnet nu er mere kendt, tvivler hun på.

- Men der er selvfølgelig en navnegenkendelighed. Det, at man genkender et navn, har betydning, når man skal stemme lokalt, men det er uanset, om det er en gammel skolekammerat eller Mette Frederiksen, siger hun.

What?

Ulrik Kjær, der forsker i kommunalvalg på Syddansk Universitet, frygter heller ikke, at der opstår forvirring i de faaborg-midtfynske stemmebokse.

- Det var noget andet, hvis hun var en helt ny kandidat. Jeg tror, at folk i Faaborg-Midtfyn er kommet sig over sammenfaldet, men der kan selvfølgelig være nogen i stemmelokalet, der ser navnet og tænker: "what", siger Ulrik Kjær.

Under coronapandemien har mange fået en holdning til landets statsminister, men end ikke det, tror Ulrik Kjær kan blive en ulempe eller fordel for den fynske Mette Frederiksen.

- Hvis hun var ny, jo måske, men ikke nu, siger valgforskeren. 

Faaborg-Midtfyn skal som resten af landet stemme den 16. november.