Hvor skal olde bo? Politikere erkender, at der er brug for flere plejeboliger
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Der var indrømmelser i forhold til, at kommunerne er bagud med at bygge plejeboliger til et stigende antal ældre. Og så var der bud på løsninger, da politikere og interessenter mødtes til dialog om en af tidens udfordringer.
Onsdag aften kulminerede TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidendes serie "Hvor skal olde bo?" med en tv-debat under atriumgårdens glastag i Odense-seniorbofællesskabet Bodilhaven.
Debatten tog udgangspunkt i det, som paneldeltager Bjarne Hastrup, direktør for Ældre Sagen, ikke tøvede med at kalde en af tidens største humanitære kriser på dansk grund. Han mener nemlig, at kommunerne langt fra er klar til at hjælpe efterkrigstidens store generationer med nu at få en værdig alderdom i de rette omgivelser og med den rette pleje.
De seneste ti år er andelen af de +80-årige, der får plads på et plejehjem, nemlig faldet betragteligt i de fynske kommuner og i hele landet. Det er blevet sværere at få adgang til plejehjemmene, kriterierne, der skal være opfyldt for at få en plads, er strammet. I flere kommuner er der heller ikke oprettet flere pladser, mens der er blevet flere ældre. På trods af det har syv af ti fynske kommuner ingen konkrete planer om at bygge flere plejeboliger.
De to fynske borgmestre, Søren Steen Andersen (V) og Johannes Lundsfryd (S), der deltog i debatten onsdag aften sammen med Hanne Klit (S), formand for senior-, social- og sundhedsudvalget i Svendborg, måtte også erkende, at de ikke helt er forberedt til det, der venter dem. Og det handler især om at kunne tilbyde en bolig til det stigende antal ældre, hvor de kan få den rette pleje.
Hurtigt debatterede paneldeltagerne også den mellemstation inden plejehjemmet, som flere har nævnt undervejs i serien "Hvor skal olde bo?". Den som Lilly Jørgensen, ældreaktivist fra Middelfart, der også deltog i debatten, kalder "det gamle alderdomshjem". En bolig til de ældre, der er for friske til plejehjem, men har brug for støtte og pleje.
Fremtiden handler om fællesskaber
Politikerne var med på idéen om og behovet for en mellemstation. Og de er da også i gang i både Middelfart, Assens og i Svendborg med at diskutere, hvordan den type bolig ser ud. Og inspireret af omgivelserne eller ej kom debatten til at handle om, hvorvidt seniorbofællesskaber som Bodilhaven, hvor beboerne er mellem 55 og 90 år, kunne komme på tegnebrættet i kommunerne. For det er vigtigt at tage hensyn til de ældre, der ønsker at blive længst muligt i eget hjem. Samtidig kan man med seniorbofællesskaber forebygge ensomhed blandt ældre, der er et stigende problem.
Løsningen er dog ikke en bestemt slags seniorbofællesskab, som kommunerne kan gå i gang med at bygge i morgen. Der skal forskellige former for fællesskaber til, pointerede både Lilly Jørgensen, ældreaktivist fra Middelfart, og Bjarne Hastrup. Det var der også enighed om blandt alle i panelet.
Det kunne være bofælleskaber, hvor flere generationer flytter sammen for at hjælpe hinanden. Eller andelsboliger bygget i forlængelse af plejehjemmene, så hjælpen og måske også livets sidste bolig er tæt på.
Det var dog nødvendigt i debatten at vende tilbage til den nedadgående kurve for andelen af +80-årige, der får plads på et plejehjem.
Hvad med Else og Richard?
Her var der kun en antydning af en løsning for ældre, som 94-årige Else Dinesen i Assens og 90-årige Richard Hansen fra Middelfart, der begge har fået nej til at blive skrevet op til en plads på plejehjem.
I både Assens og i Middelfart er politikerne nemlig i dialog med private aktører, der er interesserede i at bygge friplejehjem. En proces, der dog kan tage flere år, pointerede Bjarne Hastrup og bad i den forbindelse kommunerne om at rykke skridtet videre end dialogen. For de gode intentioner skaffer hverken Else Dinesen eller Richard Hansen en plads på plejehjem.
Kort: Fynske kommuner med konkrete planer om flere plejeboliger
Vi har i serien Hvor skal Olde bo?, besøgt 94-årige Else Dinesen i Assens, der ikke kan få adgang til en plejebolig. Vi har fortalt om 90-årige Richard Hansen fra Middelfart, der er faldet bevidstløs om derhjemme to gange, men stadig ikke kan blive erklæret egnet til en plejebolig i Middelfart. Visitationen til en plads på plejehjemmet er i dag strammet så meget, at beboerne på plejehjemmene er mere syge end tidligere. Vi har også besøgt et plejehjem på Tåsinge, der i dag minder mere om et minisygehus end det gammelkendte alderdomshjem, hvor der også var plads til et socialt liv. Derfor ønsker mange ældre heller ikke en plads på et plejehjem.