Budget på plads på Nordfyn: Sådan fordeles millionerne
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Der er blandt andet flere penge på vej til de nordfynske plejehjem.
På Nordfyn er der fredag indgået en aftale om budgettet for 2022-2025. Aftalen er indgået mellem Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Konservative, oplyser Nordfyns borgmester, Morten Andersen (V).
Flere penge på vej til børn og ældre i Assens
Byrådet i Assens har indgået budgetforlig. For andet år i træk undgår man at skulle spare for at få budgettet til at gå op.
Efter at have brugt én af de tre dage, byrådet i Assens havde sat af til at forhandle budgetforlig, fandt partierne torsdag aften frem til en aftale for kommunens økonomi 2022 til 2025.
Det 2,9 milliarder store budget er faldet på plads, uden at man har været nødt til at spare. Det samme skete sidste år, og det glæder borgmester Søren Steen Andersen (V).
- Det betyder, at vi kan lægge lidt ekstra penge på nogle steder, mens vi stadig holder benene på jorden, så det ikke bliver et valgårsbudget, siger han til TV 2 Fyn.
Det er særligt på ældreområdet og børneområdet, at kommunen har haft mulighed for at afsætte flere penge. Som TV 2 Fyn tidligere har beskrevet, har plejeområdet i Assens haft problemer med at fastholde arbejdskraft, ligesom det er tilfældet i de fleste af landets kommuner.
Samtidig viser prognoser, at det er et område, hvor der i fremtiden stadig vil mangle arbejdskraft.
Fastholde ansatte
Det er et af de områder, der er blevet adresseret med ekstra midler. Byrådet har valgt at afsætte 4,5 millioner kroner fordelt over årene 2022 til 2024 til at fastholde og rekruttere arbejdskraft på ældre- og sundhedsområdet.
- Vi glæder os til at gå ind i det her arbejde. Vi skal snakke med dem, som det handler om og få samlet deres erfaringer til en maggi-terning, som vi kan bruge i arbejdet med at fastholde medarbejdere. Det handler jo om, at det skal være sjovt og godt og trygt at gå på arbejde, siger Søren Steen Andersen.
I budgetforliget er det afsat 90 millioner kroner over fire år til demografiregulering, som handler om de udgifter, der følger med en ændret demografi, der blandt andet betyder flere ældre.
Der er afsat 41 millioner kroner over fire år til det specialiserede socialområde og 44 millioner kroner til såkaldte udviklingsinitiativer.
Børns første 1.000 dage
På børneområdet har man valgt at sætte særligt fokus på børns første 1.000 dage med det argument, at det har særlig betydning for, hvordan barnet udvikler sig gennem livet.
Der er afsat tre millioner kroner i budgetperioden til at prioritere forebyggende indsatser.
- Det her med at have fokus på de første 1.000 dage, det er noget, vi kan se, lønner sig. Både i forhold til familierne og økonomisk, siger borgmesteren.
På anlægsområdet har kommunen i budgetperioden afsat 406,5 milloner kroner, altså omkring 100 millioner kroner om året. Af de penge er der omkring 50 millioner kroner årligt, som er sat af til køb af jord og byggemodning.
Partierne har 20. september frist for at komme med ændringsforslag til aftalen, og 29. september vedtages budgettet endeligt.
I det 1,4 milliarder kroner store budget fremgår det blandt andet, at bemandingen på kommunens plejecentre øges med tre millioner kroner om året de kommende fire år.
Det er ingen hemmelighed, at der bliver flere ældre i fremtiden, og Nordfyn er ingen undtagelse. I løbet af de kommende fire år forventes cirka 400 flere borgere over 80 år.
Derudover styrkes demensområdet med 3,4 millioner kroner over de næste fire år, mens der er afsat 14 millioner kroner til et nyt seniorhus i Otterup.
Anbragte børn
Børn- og ungeområdet får tilført 15 millioner kroner i perioden.
Igennem de seneste år har der været en kraftig stigning i antallet af børn og unge, der har brug for at blive anbragt uden for hjemmet, så pengene skal blandt andet gå til at udarbejde nye strategier for det forebyggende sociale arbejde.
I aftalen nævnes det blandt andet, at der investeres 75 millioner kroner på anlægsinvesteringer, heriblandt 13,1 millioner kroner på en ny affaldsordning i 2022.