Valgforbund på Fyn: Hold øje med hvem der er gift med hvem

Et stemme på Radikale Venstre kan også være en stemme på de Konservative på Ærø. I Nyborg og Assens er en stemme på De Radikale også en stemme på rød blok.

Når man stemmer på et mindre parti, der er på vippen til at komme ind i kommunalbestyrelsen, skal man tjekke, hvem partiet har indgået valgforbund med.

En radikal stemme på Ærø kan også være en stemme på de konservative.

Omvendt kan partiet komme til at lægge stemmer til rød blok i Nyborg, hvor man indgår i valgforbund med Enhedslisten og SF. Her opnår Radikale Venstre nemlig traditionelt ikke valg.

I Assens er Radikale Venstre gift med SF og Alternativet, i Kerteminde med Kristendemokraterne og i Svendborg med Sydfynslisten.

De fynske valgforbund

Ikke fair

Alle valgforskere er enige om, at den måde, man tæller stemmer sammen på til valg i Danmark ikke er helt fair over for de mindre partier.

Når stemmerne er talt op, fordeles de efter den såkaldt D´Hondtske metode, som er en matematisk model. 

Når to eller flere partier går sammen i et valgforbund, tæller gruppen som ét parti, når stemmerne skal omsættes til pladser rundt om bordet på rådhuset..

Idéen med det er, at overskydende stemmer kan puljes og tilsammen skaffe valgforbundet en ekstra plads.

Et stort parti

Valgforbundet fungerer altså som et stort parti, og når det gøres op, hvem der bliver valgt ind, så det er en fordel for det lille parti at gå sammen med et andet parti for at få større chance for at blive valgt ind.

Hvis ikke de har en jordisk chance for at blive valgt ind, er de særligt attraktive for de store partier at få med i et valgforbund. For så går deres stemmer jo automatisk videre til de partier, der får flere stemmer.

Det er altså værd at have øjnene åbne, når man stemmer på et lille parti. Hvis partiet ikke kommer ind, er stemmerne spildt, hvis det er i valgforbund risikerer vælgeren, at stemmerne går til et større parti, som man måske ikke ønsker at stemme på.

Valgforbund og den D’Hondtske metode

Netop nu er der fokus på, at Venstre i Assens, Middelfart og Svendborg har indgået valgforbund med Nye Borgerlige, som nogle Venstre-medlemmer ikke har meget sympati for.

Men bolden kan også sendes videre til Konservative, der har Nye Borgerlige med i valgforbund i Nyborg og Kerteminde.

Sparsomt V og K samarbejde

Mens Venstre og Konservative på papiret er våbenfæller i Folketinget gælder det fire steder i det fynske område.

Kun i Odense, Nordfyns, Langeland og Kerteminde er de to partier i valgforbund.

Dansk Folkeparti optræder både i kombinationer med Venstre og Konservative og måske lidt overraskende også med udbryderne fra Vi Lokale Demokrater. Det er tilfældet i Svendborg.

Indgår man valgforbund antyder det, at man også politisk er på god talefod, mens listeforbund er af rent teknisk karakter. Men systematikken er den samme, når stemmerne tælles sammen.

Tak for hjælpen

Hvis det store parti nyder godt af valgforbundet, som det f.eks. skete på Nordfyn ved det seneste kommunalvalg, kan det ske, at der falder et par gode ben med attraktive vederlag til de mindre støttepartier i valgforbundet.

På Nordfyn fik Liberal Alliance og Radikale Venstre en post i henholdsvis et energiselskab og vandcenter til et honorar på henholdsvis 140.000 kroner og 50.000 kroner.

Som TV 2 Fyn kunne fortælle i går har flere forskere peget på, at det nuværende system med valgforbund og optællingen efter den D´hondske metode måske ikke er helt retfærdig.

Desuden fremgår det ikke af stemmesedlen, hvilke partier og lister, der har indgået forbund med hvem.

Men der er ikke udsigt til, at Folketinget laver reglerne om.