25. okt. 2021 kl. 9:08
Tais Tullin, TV SYD

Din sundhed er på spil: Valg til Region Syddanmark

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Huller i vagtplanen hos Ambulance Syd, privat eller offentligt samarbejde og akutfunktioner - det er nogle af de emner, som politikerne diskuterer op til regionsvalget.

De 41 politikerer i regionsrådet har den svære opgave at bestemme, hvordan sygehuse og sundhedsvæsenet skal se ud.

Et område, de har ansvaret for, er Ambulance Syd. Her kæmper Ambulance Syd med at få vagtplanerne til at hænge sammen. 

Dagligt er der mellem seks og ti ubesatte vagter eller akutte sygemeldinger, som skal dækkes ind af overarbejde. Med 20 ubesatte stillinger og 11 langtidssyge mangler der 31 af de 650 reddere. Det viser aktindsigt, som TV 2 Fyn har fået.

Ifølge Præhospitaludvalget i regionen, er arbejdspresset og sygefraværet et akut problem, der skal tages hånd om. 

Læs også: Huller i vagtplanerne hos Ambulance Syd: Kollegerne kan ikke mere
Gå tilbage Del
18. okt. 2021 kl. 7:30

Huller i vagtplanerne hos Ambulance Syd: Kollegerne kan ikke mere

Ambulancerne skal redde borgernes liv, men er pressede af daglige huller i vagtplanen og problemer med at rekruttere folk.

Når ambulancerne rykker ud med blå blink, skal de redde liv. Men redderne i bilerne på Fyn er selv hårdt pressede.

Ambulance Syd har lige nu 20 ubesatte stillinger og 11 langtidsygemeldte med udgangen af august. Der mangler altså 31 mand af en arbejdsstyrke på 650 reddere, viser en aktindsigt, som TV 2 Fyn har fået.

“Psykisk kan du ikke holde til det på den lange baner. Der er ikke beredskaber nok”

— Fritz Kjær, tillidspræsentant

- Man er presset. Det slider, og så er man jo helt kvæstet, når man kommer hjem. Psykisk kan du ikke holde til det på den lange bane. Der er ikke beredskaber nok, siger Fritz Kjær.

Han er paramediciner og kører dagvagter som tillidsrepræsentant på stationen i Odense C.

Vagterne er 12 eller 24 timer lange, hvor redderne har ret til 30 minutters pause. Men selvom de står med liv i hænderne, er der ofte ikke tid til at holde pause.

- En del døgnvagter går du faktisk hjem i en tømmermandslignende tilstand. Mør, øm og med hovedpine, siger Fritz Kjær.

Odense er hårdest ramt

Ambulance Syd søger lige nu reddere til 15 stationer.

Odense C er hårdest ramt, hvor de mangler seks fuldtidsansatte ud af 65 til at dække det effektive beredskab. Stillinger, som ikke kan besættes.

- Når det er så svært at lukke de effektive vagter, så har det noget at gøre med at belastningen er meget høj. Det er faktisk her, man kører allermest i Region Syddanmark, fortæller direktør Steen Schougaard Christensen.

Ved du noget?

Hvis du ved noget, har oplysninger om emnet eller har du oplevet problemer med Ambulance Syd, så kontakt redaktionen på redaktionen@tv2fyn.dk eller journalist Pernille Kjær Nielsen på pekn@tv2fyn.dk. 

Samtidigt er der sket en markant stigning på mellem 12 og 14 procent i antallet af A og B-kørsler, som er de akutte kørsler. 

Ambulancerne sendes ud i samarbejde med den præhospitale vagtcentral, AMK, som står for Akut Medicinsk Koordination. Her løser man problemet ved at udbyde ekstravagter, så redderne dækker ind ved at arbejde over.

- Ekstravagter er jo ikke løsningen på det. Ekstravagter gør jo bare, at der kommer mere belastning på kollegerne. Det er en ond spiral, for de er jo belastede i forvejen, siger Fritz Kjær.

Han har selv fravalgt døgnvagterne, fordi de er for hårde.

Ken Petersen
I Odense kører ambulancerne døgnvagterne så mange timer, at redderne ofte ikke når at holde en spisepause. Ifølge direktør Steen Schougaard Christensen er antallet af akutte ture steget mellem12-14 procent det seneste kvartal.

Øget belastning på ambulancerne

Fra maj og til nu er belastningen på ambulancerne også steget markant især i Odense, Dalum, Ringe og Svendborg.

Bilerne må helst ikke køre mere end 90 procent af tiden på en døgnvagt for at give redderne tid til at spise hvile. Det svarer til en effektiv kørsel på 11 timer ud af de 24. 

Men ofte har redderne ikke tid til at holde pause, fordi bilerne kører med belastninger på op til 110 procent.

I Odense har de midlertidigt sat to ekstra beredskaber ind. Men der mangler stadigt reddere i omegnen af 400 på landsplan. 

- Indtil vi har fået uddannet tilstrækkeligt med reddere, kan det kun ske med ekstravagter, siger Steen Schougaard Christensen. 

Det er langt fra første gang, der er problemer med at få ambulancedriften i regionen til at hænge sammen.

Region Syddanmark tog ambulancedriften hjem i 2016 efter et dramatisk år med hollandske BIOS. Både Venstre og Socialdemokraterne ønskede, at regionen selv skulle stå for driften for at få ro på efter BIOS. 

Beskeder på Whatsapp tikker dagligt ind med vagter, som mangler at blive dækket ind. Eksemplerne her er fra den 10. og 17. september.

Regionens højeste sygefravær

TV 2 Fyn er kommet i besiddelse af screendumps fra Whatsapp med nogle af de beskeder, som dagligt tikker ind fra driftsvagten. 

Af dem fremgår, at de ubesatte stillinger og akutte sygemeldinger betyder, at Ambulance Syd dagligt kalder mellem 6 og 10 reddere ind til at tage ekstravagter. 

Det har givet nedetid, men går ifølge direktør Steen Schougaard Christensen ikke ud over borgerne.

- Det vil stadig være sådan, at når der er noget akut, så er man 100 procent på. Så derfor er det ikke noget, borgeren vil opleve. Men det er jo noget, redderen tager med sig efter turen, siger han.

Sygefraværet for det ambulanceuddannede personale er stort set uændret  fra 2020 til 2021, men ligger på 5,6 procent som den næsthøjeste for regionens medarbejdere, hvor måltallet er 4 procent. Lige nu er 11 personer langtidssygemeldte. 

- Det her er jo et sygdomstegn på branchen i Region Syddanmark. Jeg synes, det er skræmmende, at man ikke har fået fat i det her politisk, inden det er stukket af, siger Fritz Kjær.

I Ambulance Syd er det såkaldte egen fravær på den blå kurve, som ikke er barsel eller børnerelateret fravær, steget markant i april.

Over 13 timer uden pause

Regionsrådspolitiker Karsten Fogde fra SF har været i praktik på en døgnvagt på stationen i Odense C.

Han møder ind klokken 7.30 og når at spise en banan i en pause på cirka otte minutter til frokost. Ellers går vagten slag i slag frem til klokken 19, hvor redderne forsøger at få en spisepause

- Der er vi med til at sætte maden i ovnen, nogen har forberedt. Vi tror, vi skal nyde godt af at vente 20 minutter, mens maden varmes op. Men lige så snart ovnklappen er lukket, går alarmen igen, siger han.

Den første rigtige spisepause får redderne kort før klokken 22 - altså efter 13 timers vagt. Her får de cirka 40 minutter med ro på. Så bliver de kaldt ud igen og er tilbage på stationen klokken 3 den nat.

- Der mangler folk og ambulancer. Hvis det sker mange gange i en uendelighed, så slider vi folk op, siger han.

Har sparet millioner

Region Syddanmark har sparet op mod 60 millioner kroner ved selv at stå for ambulancedriften på Fyn og i det sydlige Jylland.

- Det kan jo godt være, at vi har sparet for meget, og at vi i stedet for at spare 60 millioner skal spare 50 eller 45 millioner, siger Karsten Fogde.

Fakta om Ambulance Syd

  • Kører i Vestjylland, Sønderjylland og på Fyn. 
  • Har 56 beredskaber og 39 stationer
  • Har ialt ca 640 reddere ansat
  • Ejes og drives af Region Syddanmark

Han har siddet i regionsrådet i fire år.

Du er arbejdsgiver for redderne, hvorfor har du ikke gjort noget

- Hvordan skal man kunne forholde sig til ting, man ikke aner noget om? Det er først når man får skoen på, at man ved, hvor den trykker

Hvorfor er det nu her få uger før valget, at du går i praktik?

- Det er, fordi der var corona og nu kunne det lade sig gøre.

Politikerne i Region Syddanmark har vedtaget et budgetforlig, hvor de vil lægge fem millioner kroner oveni de 500 millioner kroner, man bruger på det præhospitale område.

Skal reddere hos Ambulance Syd blive ved med at tage overarbejde for at kunne dække hullerne i vagtplanen? Skal de forsætte med at droppe spisepausen? Eller skal der uddannes flere reddere? Eller noget helt fjerde?

Det er ét af de dilemmaer, som de nye regionsrådsmedlemmer skal tage stilling til. 

Danmarksrekord i ventetid

64 uger. Så lang var ventetiden i august for borgere, der skulle udredes for demens på Demensklinik Lillebælt i Fredericia. Den drives af Psykiatrien i Region Syddanmark.

Det er ifølge Fyens Stiftstidende landets længste ventetid på udredning.

Fakta om Region Syddanmark

Befolkning: 1.223.634


Befolkningsudvikling fra 2020 til 2021: + 529


Oprettet: Fyns, Ribe og Sønderjyllands Amtet blev i 2007 sammenlagt til Region Syddanmark, der består af 22 kommmuner. 10 fynske og 22 jyske


Regionsrådsmand: Stephanie Lose siden 2015. Genopstiller


Antal pladser i Regionsrådet: 41


   Venstre: 14

   Socialdemokratiet: 10

   SF: 6

   Dansk Folkeparti: 5

   Konservative: 2

   Enhedslisten: 2

   Radikale: 1

   Liberal Alliance: 1

Det går ud over borgere i flere fynske kommuner, som blandt andet tæller Middelfart, Nordfyns, Assens, Faaborg-Midtfyn, men også de jyske kommuner som Fredericia, Vejle, Kolding og Billund kommuner.

Lang ventetid til hjælp

Psykiatrien er et tilbagevendende tema for politikerne i Region Syddanmark, som de også diskuterede sidste valg i 2017. De har vedtaget en psykiatriplan med 39 anbefalinger, som skal forbedre psykiatrien i regionen.

Læs også: Mette udfordrer Stephanie: Går efter et sensationelt magtskifte i Region Syddanmark
Gå tilbage Del
25. okt. 2021 kl. 9:14

Mette udfordrer Stephanie: Går efter et sensationelt magtskifte i Region Syddanmark

Socialdemokraternes nye spidskandidat kæmper for at vippe Stephanie Lose fra Venstre af pinden som ny formand i regionsrådet

Det er to kvinder, som kommer til at lægge arm om formandsposten i Region Syddanmark.

Denne gang bliver regionsrådsvalget nemlig et opgør mellem nuværende formand Stephanie Lose og den nye socialdemokratiske spidskandidat, Mette With Hagensen.

Hun er bosat i Varde og formand for Børnerådet og Skole og Forældre. Mette With Hagensen arbejder som rektor på Rybners Handelsgymnasium og er helt ny i politik.

“Lige nu er det svært at se, at Stephanie Lose ikke kan lave et godt valg denne gang, fordi hun groft sagt ikke har lavet nogen fejl i den forgangne periode”

— Kim Dahl Nielsen, chefredaktør, VAF

Overfor hende er fuldtidspolitikeren Stephanie Lose, som bor i Esbjerg. Hun er garvet både som formand for Region Syddanmark, formand for Danske Regioner og næstformand i Venstre.

- Stephanie Lose er allerede en erfaren politiker, der har klaret nogle store sager til næsten alles tilfredshed, mens Mette With Hagensen er den nye politiker uden særlig stor erfaring fra den politiske verden, mener chefredaktør på Vejle Amts Folkeblad, Kim Dahl Nielsen.

Stephanie Lose fik et fremragende valg sidste gang trods Venstres nedtur i meningsmålingerne med lige under 90.000 personlige stemmer, som var langt bedre end forventet.  

Fakta om Region Syddanmark

Befolkning: 1.223.634


Befolkningsudvikling fra 2020 til 2021: + 529


Oprettet: Fyns, Ribe og Sønderjyllands Amtet blev i 2007 sammenlagt til Region Syddanmark, der består af 22 kommmuner. 10 fynske og 22 jyske


Regionsrådsmand: Stephanie Lose siden 2015. Genopstiller


Antal pladser i Regionsrådet: 41


   Venstre: 14

   Socialdemokratiet: 10

   SF: 6

   Dansk Folkeparti: 5

   Konservative: 2

   Enhedslisten: 2

   Radikale: 1

   Liberal Alliance: 1

- Lige nu er det svært at se, at Stephanie Lose ikke kan lave et godt valg denne gang, fordi hun groft sagt ikke har lavet nogen fejl i den forgangne periode. Mette With Hagensen er nybegynder i politik og mangler trods alt at vise, hvad hun kan præstere, siger Kim Dahl Nielsen. 

Regionen er blå

En udfordring for rød blok er, at Region Syddanmark er den eneste af de fem danske regioner, som er blå. Det skyldes primært vælgerne i Syd- og Sønderjylland.

Her har Dansk Folkeparti tidligere stået stærkt, men det er ikke sikkert, det fortsætter. Til gengæld kan det så være Ny Borgerlige kommer ind. 

Venstre står stærkt i regionen, selvom de landspolitiske vinde blæser den anden vej.

- Region Syddanmark er så absolut en stor Venstre-højborg. De stemmer, Venstre eller Dansk Folkeparti eventuelt måtte tabe på grund af de to partiers landspolitiske vælgerkrise, skifter næppe side i et sådant omfang, at det kan tippe balancen, siger TV 2/Fyns politiske kommentator, Jesper Buch.

Kortet viser resultatet af regionsrådsvalget i 2017 med det blå Jylland og delvist røde Fyn

SF uden for døren

Ved valget i 2017 fik tidligere minister og spidskandidat Villy Søvndahl fra SF næsten 70.000 personlige stemmer. 

Alligevel måtte en fnysende arrig Villy Søvndal se sig sat uden for døren af regionsformand Lose. 

- Det er klart, at når man i tre måneder har hørt på, at mit parti Venstre skulle være præget af magtfuldkommenhed, mangel på vilje til at rydde op, kammerateri og vennetjenester, så har det konsekvenser, sagde Stephanie Lose dengang.

Derefter indgik hun en bred konstituering med alle andre partier end SF.

Det kan være SF's stemmer, socialdemokraterne vil gå efter for at vinde magten. Men der skal også hentes stemmer hen over midten med bindende alliancer langt ind i blå blok, hvis Mette With Hagensen skal sætte sig i stolen som ny formand i regionen. 

-  Hun skal føre en forrygende valgkamp, hvor hun snupper en del borgerlige stemmer, og så må man formode, at hun også vil snuppe en del SF-stemmer efter Villy Søvndals exit, men SF-stemmerne vil ikke bringe hende nærmere en formandspost. Derudover skal Stephanie Lose lave en dårlig valgkamp, hvor hun laver en række fejl, som hun ikke har lavet endnu. Endelig kan Mette With Hagensen naturligvis ride på den socialdemokratiske fremgang på landsplan, men det er næppe nok, mener Kim Dahl Nielsen.

Khaled Desouki/AFP/Ritzau Scanpix
På sundhedsområdet og flere andre steder har politikerne fra Venstre og Socialdemokratiet kørt parløb i Region Syddanmark og været enige langt hen af vejen i mange år.

Rødt og blåt parløb

Politisk kan det være svært for vælgerne at se forskel på, om formanden er rød eller blå. De to partier Venstre og Socialdemokratiet har nemlig kørt parløb i Region Syddanmark i mange år.

Regionsvalget i 2017 gik skidt for Socialdemokratiet i Region Syddanmark, hvor Poul-Erik Svendsen fik godt 18.000 personlige stemmer. Det var kun lidt over halvdelen af de stemmer, han fik ved valget i 2013. 

Om hans afløser kan udnytte den landspolitiske medvind og køre en sejr hjem i valgkampen for socialdemokraterne, bliver afgørende for magtskiftet. 

- Den populære Stephanie Lose skal nok få et rigtig godt valg – også denne gang. Faktisk vil jeg betegne det som en sensation, hvis ikke det lykkes de borgerlige at fastholde et blåt flertal efter kommunalvalget den 16. november, mener Jesper Buch.  

_

Regionen tilbyder gratis psykologhjælp til alle unge under 25 år med depression, men der er også ventetid for dem. Ofte i flere uger.

Psykiatrien bliver igen et varmt emne, og det var det også til budgetforhandlingerne i september. Her vedtog Region Syddanmark driftsbudgettet for 2022, og det blev til en bred aftale, hvor kun Enhedslisten stod udenfor aftalen. 

Læs også: Sygehusdrift, psykiatri og bedre fødestuer: Sådan fordeles budgettet i regionen
Gå tilbage Del
28. sep. 2021 kl. 15:51

Sygehusdrift, psykiatri og bedre fødestuer: Sådan fordeles budgettet i regionen

Et bredt flertal vedtog mandag Region Syddanmarks budget for 2022. Langt størstdelen af pengene går til drift af sygehusene, men på grund af regionens stabile økonomi, er der også afsat 60 millioner kroner til nye initiativer.

Region Syddanmarks driftsbudget for 2022 blev mandag eftermiddag vedtaget. Det oplyser regionen i en pressemeddelse. 

Der afsættes i alt 27,8 milliarder kroner til næste års budget, hvoraf størstedelen går til den daglige drift af regionens opgaver. Dog er et bredt flertal i regionen også blevet enige om at afsætte 60 millioner kroner til nye initiativer. 

Pengene til nye initiativer skal blandt andet gå til fødeområdet, der får et markant løft med flere ansatte og bedre forhold for nybagte, sårbare familier. 

Samtidig afsættes der midler til indsatser i psykiatrien og en såkaldt akutplan, der skal skabe bedre sammenhæng i den behandling patienter får fra sygehuset, kommunen og den praktiserende læge. 

En bred aftale 

Budgettet møder igen i år stor opbakning. Venstre, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Liberal Alliance stemte for. Kun Enhedslisten står udenfor budgettet.

Den brede opbakning til årets budget og initiativer glæder regionens formand Stephanie Lose (V).

- Med pengene til fødeområdet giver vi de fødende endnu bedre forhold og de nye syddanskere en god start på livet. Det glæder mig også, at psykiatriområdet bliver yderligere styrket blandt andet med penge til at fastholde den mobile psykiatriske skadestue i Svendborg, siger hun.

Flere medlemmer af regionsrådet udtrykker også deres begejstring over årets budget. Dog har der været en vis uenighed om, der skal indgås aftaler om en privat fødeklinik i Trekantsområdet. Her var et mindretal bestående af Socialdemokratiet og SF imod. De ønsker en regionalt drevet klinik i stedet for.

- Vi udvider med ekstra fødeklinikker, men der var et klart og tydeligt nej tak til privat fødeklinik fra SF. Det offentlige tilbud har vores prioritet, siger gruppeformand Annette Blynel (SF).

Eksempler på initiativer i 2022-budget

  • Gennemførelse af akutplan: 6,6 mio. kr. stigende til 18,6 mio. kr. årligt
  • Gennemførelse af fødeplan: 5,65 mio. kr. stigende til 11,6 mio.kr. årligt
  • Samarbejde med civilsamfundet - Mødrehjælpen: 2,5 mio. kr. årligt
  • Gennemførelse af hjerteplan: 3,75 mio. kr. årligt
  • Lægeuddannelse i Esbjerg: 1 mio. kr. årligt og 1 mio. kr. til opstart (engangs)
  • Innovative digitale løsninger og hjælp til digitalisering: 4,8 mio. kr. årligt
  • Øget cybersikkerhed: 10,7 mio. kr. årligt
  • Styrket børneonkologi på OUH: 1,5 mio. kr. årligt
  • Udvidelse af åbningstider - mammografi: 0,4 mio. kr. årligt
  • Intensivpladser i psykiatrien: 2,5 mio. kr. årligt
  • Telepsykiatri for unge: 2,5 mio. kr. årligt
  • Permanentgørelse af mobil skadestue i Svendborg: 2,4 mio. kr. årligt
  • Aktiviteter psykiatri: 3,2 mio. kr. årligt
  • Socialsygeplejersker: 1 mio. kr. årligt
  • Styrket præhospital indsats: 5 mio. kr. årligt
  • Svalegangen omsorgscenter: 2,5 mio. kr. årligt
  • Styrkelse af klimaenhed: 1 mio. kr. årligt
  • Borgerinddragelse: 1,2 mio. kr. i to år


Der igangsættes derudover en række initiativer og processer, for eksempel et arbejde med en styrket indsats i forhold til patienter med knogleskørhed og et arbejde med etablering af satellitpraksis på speciallægeområdet, som skal sikre mere nærhed for borgerne, der hvor der er langt til speciallægepraksis. Ligeledes er det aftalt at gennemføre en række anlægsinvesteringer.

Mangler seriøsitet

Som det eneste parti har Enhedslistens to medlemmer i år valgt at stå udenfor regionens budget i 2022. Regionsmedlem Lars Mogensen (Ø) peger på to hovedårsager til, at partiet ikke er med i aftalen.

- For det første er klimaindsatsen uambitiøs og uklar. Der er stort set ingen penge sat af til klima, miljø og forurening, siger han og fortsætter:

- For det andet tages situationen omkring regionens personale og deres løn- og arbejdsvilkår slet ikke seriøst. Der skal gøres meget mere for at fastholde personalet, hvis ikke det skal ende med et kollaps i det offentlige sundhedsvæsen. 

Én af de ting, som der er afsat flere penge til, er psykiatriområdet. 

- Det glæder mig også, at psykiatriområdet bliver yderligere styrket blandt andet med penge til at fastholde den mobile psykiatriske skadestue i Svendborg, siger regionens formand Stephanie Lose (V).

Nej til udlicitering

Men selvom der var bred opbakning til budgettet, så er der stadig områder, der skiller partierne ad. Partierne er uenige om, hvor mange opgaver, der skal udbydes til private virksomheder. 

Læs også: Hvad gør regionen? Der mangler hjælpere til borgere med respirator
Gå tilbage Del
10. sep. 2021 kl. 20:02
Fyn

Hvad gør regionen? Der mangler hjælpere til borgere med respirator

Borgere med hjemmerespirator kan ikke få den hjælp hjemme, de har brug for. Derfor bliver de i stigende grad indlagt på intensiv. TV 2 Fyn satte sagens parter stævne for, at de i fællesskab kunne udvikle løsninger.

For bordenden sidder koncerndirektør i Region Syddanmark Kurt Espersen. Han har ansvaret for at løse problemet med, at borgere med hjemmerespirator i stigende grad bliver indlagt på landets intensivafdelinger. Det sker, fordi der ikke er hjælpere til at overvåge dem i hjemmet.

På bordet ligger en håndfuld tusser og en bunke pap. På hver langside af bordet sidder tre repræsentanter for hver deres hjørne af problemstillingen.

De skrev hver især i løbet af de 50 minutter, mødet varede, hver deres forslag til en løsning på problemet på de blå stykker pap og præsenterede dem for hinanden. Efter hver præsentation diskuterede de forslagets fordele og ulemper.

Mødet handlede derfor ikke om at placere skyld, men om at kigge frem og klæde Kurt Espersen på til at få løst problemet hurtigst muligt.

For det er opslidende for eksempelvis Maibritt Langaas mand, der lider at ALS og får hjælp til at trække vejret med en hjemmerespirator, at være indlagt og flyttet rundt mellem hospitaler, når han kunne være derhjemme. 

- Vi ved, at Claus er her på lånt tid, og det ved han også selv. Det eneste, der kan hjælpe ham i hans situation, er selvfølgelig at være omgivet af dem, han elsker, og dem som elsker ham. Nu sidder han på hospitalet. Det har virkelig været hårdt, fortæller Maibritt Langaa.

Maibritt Langaas mand har ALS og har været indlagt i snart tre måneder på trods af, at han har en hjemmerespirator og kunne være overvåget i hjemmet, hvis der var hjælpere til det job. Foto: Ida Alstup Klausen

Lav løn

Der kom både forslag om bedre uddannelse af hjælperne, et stærkere kollegialt fællesskab og en højere løn på bordet. Det sidste var en svær diskussion, der handler om, at de firmaer, der har vundet Region Syddanmarks udbud af opgaven, hvor prisen er vægtet højest, har indgået en overenskomst med fagforbundet FOA, der har en meget lav grundløn.

Louise Brandstrup, sundhed- og servicesektorformand, FOA, lagde dog vægt på, at den overenskomst rummer et mindstevilkår for lønnen. 

- Der er en bund i den overenskomst. Der er ikke noget, der forhindrer dig i at betale mere i løn, slog hun fast over for direktøren for Carelink, Brian Rosenberg.

Samtidig pegede hun på, at et udbud af en opgave som den her ofte starter en lønspiral mod bunden for dem, der skal ansættes i de givne ordninger.

Kurt Espersen pegede til gengæld på, at regionen skal sætte den slags opgaver i udbud og vælge dem, der kan levere varen. Mens Brian Rosenberg, administrerende direktør i Carelink, et af flere firmaer, der varetager opgaven, ikke ville love hjælperne mere i løn.

Alle om bordet var dog enige om, at hjælpernes løn er for lav, og at det er en primær årsag til, at det er svært at rekruttere hjælpere til jobbet.

Deltagere

Maibritt Langaa, pårørende til borger med ALS

Thomas Krog, politisk chef, Muskelsvindfonden

Malene Bonde, tidligere hjælper, Tåsinge

Brian Rosenberg, adm. direktør, Carelink

Louise Brandstrup, Sundhed- og Servicesektorformand, FOA

Michael Sprehn, specialeansvarlig overlæge, Respirationscenter Syd

Kurt Espersen, koncerndirektør, Region Syddanmark

Pisk eller gulerod

Aftenens måske mest kontroversielle løsningsforslag blev skrevet mod slutningen fra Michael Sprehn, specialeansvarlig overlæge på Respirationscenter Syd. Han foreslog, at firmaerne skulle have en bod, når de ikke løser den opgave, regionen har hyret dem til at løse.

Tanken om en straf til firmaerne faldt ikke umiddelbart i god jord hos koncerndirektør Kurt Espersen.

- Jeg har aldrig troet på, at pisk er vejen frem. Vi skal tænke i andre baner. Det skal være dialog og samarbejde, uddannelse og kompetencer og hjælp til at bearbejde følelsesladede situationer. Alt det kan være med til at give en faglig identitet, der også kan medføre, at man får mere i løn, summerede han op i slutningen af mødet.

Alle gik dog fra mødet med en fornemmelse af at have åbnet for en frugtbar samtale om problemet - og måske endda at have sat sit præg på en forhåbentlig snart kommende løsning.

- Det er ikke behageligt at sidde med hænderne i skødet og se på, at sådan noget her foregår, uden at man kan gøre noget. Derfor var det rart at kunne gøre en indsats, siger Maibritt Langaa. 

Nu er det Kurt Espersen tur til at handle. 

- Jeg skal hjem og tænke nogle tanker om, hvordan vi kan få sat nogle af de her elementer i gang, rundede han af.

Diskussionslysten var stor om bordet på TV 2 Fyn, nu håber deltagerne på, at regionen vil arbejde hårdt for en god løsning. Foto: Ida Alstrup Klausen

Et mindretal bestående af Socialdemokratiet og SF bakker ikke op om en privat fødeklinik i Trekantsområdet. De ønsker en regionalt drevet klinik i stedet for.

- Vi udvider med ekstra fødeklinikker, men der var et klart og tydeligt nej tak til privat fødeklinik fra SF. Det offentlige tilbud har vores prioritet, siger gruppeformand Annette Blynel (SF).

SF og DF vil bevare akutfunktion

Et andet omdiskuteret emne er akutfunktionen i Svendborg. I 2010 vedtog regionsrådet at nedlægge den. Det var en del af betingelsen for at få penge fra Sundhedsministeriet til at bygge et nyt supersygehus i Odense.

Således har politikerne selv været med til at beslutte nedlæggelsen af akutfunktionen.

Læs også: Akutfunktion i Svendborg skal lukkes - DF og SF siger nej
Gå tilbage Del
18. sep. 2021 kl. 7:25

Akutfunktion i Svendborg skal lukkes - DF og SF siger nej

DF og SF vil bevare skadestuefunktionen i Svendborg og tager forslaget med på næste regionsrådsmøde. På nuværende tidspunkt har de ikke andre partier med.

De siddende politikere i Region Syddanmark har sendt en plan i høring, hvor de lukker den døgnåbne akutfunktion på Svendborg Sygehus.

Men DF og SF er gået sammen og vil ikke lukke den sydfynske akutfunktion.

- Vi vil gerne bevare den, som den er lige nu med de funktioner, der er, siger Anne-Marie Palm-Johansen, regionsrådsmedlem for DF.

I 2010 vedtog regionsrådet at nedlægge Svendborgs akutfunktion. Det var en del af betingelsen for at få penge fra Sundhedsministeriet til at bygge et nyt supersygehus i Odense.

Således har politikerne selv været med til, at beslutte nedlæggelsen af akutfunktionen.

- Ja, pokker mig har vi. Faktisk var det jo en tidligere SF-sundhedsminister (Astrid Krag, som nu er socialdemokrat, red.) , der var med til at træffe beslutningen. Men det er 12 år, 11 år siden, og der er sket så meget, siger Anette Blynel, spidskandidat for SF ved valget til regionsrådet den 16. november.

Akut til Odense

Aftalen betyder, at 15 akutpladser og otte intensiv sengepladser skal flyttes til Odense når Nyt UOH åbner. Dermed skal patienter med en brækket hofte eller blodforgiftning køre til Odense.

- Er det sådan, at du kommer fra for eksempel Nordlangeland eller Sydlangeland, så vil det resultere i 20 til 25 minutters længere køretid for en patient, hvor det faktisk kan være afgørende i forhold til liv eller død, siger Anne-Marie Palm-Johansen og tilføjer:

- Og det synes vi er meget bekymrende.

DF og SF tror på det

Dansk Folkeparti og SF foreslår, at sundhedsministeren ruller beslutningen tilbage, så Region Syddanmark ikke skal betale penge tilbage fra byggeriet af Nyt OUH.

På nuværende tidspunkt, har de ikke de andre partiers opbakning.

- Nej, fordi det løb er kørt. Og der har været regeringer fra den ene og den anden side, der har sagt, at der ikke kan være et akutsygehus dernede, siger næstformand i Region Syddanmark, Poul-Erik Svendsen (S).

Det er Radikale Venstres spidskandidat til regionsrådsvalget, Anne Skau Styrishave, enig i.

- Vi mener, at beslutningen er taget helt tilbage for ti år siden, siger hun.

Håber på mirakler

Hvis DF og SF skal have en chance for at finde opbakning i det siddende regionsråd, så skal der trækkes kaniner op af hatten.

- Mirakler sker. Vi håber på det, siger Anne-Marie Palm-Johansen og tilsætter et lille grin.

Fremover vil det være en medicinsk afdeling bemandet af sygeplejersker, der skal behandle patienter med akutte skader i Svendborg.

- Der er nogle ortopædkirurgiske patienter, der i en akut situation vil blive kørt til OUH i stedet for Svendborg, forklarer Poul-Erik Svendsen.

Han erkender, at nærheden for borgerne dermed er mindsket.

- Men hvis man rejser nærheds-diskussionen, så vil der også være rigtig mange mennesker, som vil sige; hvorfor kommer vi ikke ind til OUH?

DF og SF har ikke givet op og vil altså bevare skadestuefunktionen i Svendborg. De tager forslaget med på næste regionsrådsmøde.

Det sker, to måneder før der er valg til regionsrådet, og så er det et spørgsmål, om der er gået valgkamp i akutfunktionen i Svendborg.

- Jeg har luftet det flere gange, siger Anne-Marie Palm-Johansen, der har repræsenteret DF i regionsrådet i fire år.

Fire i én-modtagelse

Om man har brækket et ben eller har akut brug for psykiatrisk hjælp er irrelevant for, hvor man skal søge hjælp, når Nyt OUH efter planen åbner i 2022.

Som Odense Universitetshospital er indrettet nu, søger patienter med psykiske lidelser hjælp hos Psykiatrisk Akut Modtagelse, mens patienter med fysiske lidelser skal finde hjælp på skadestuen.

I dens nuværende konstellation hører både skadestue, lægevagt og traumecenteret under Fælles Akut Modtagelse. Men på Nyt OUH vil man altså også rumme Psykiatrisk Akut Modtagelse.

Men i september under planlægningen af den fremtidige sygeplejeledet klinik, der skal erstatte akutfunktionen, sagde DF og SF fra.

- Det synes vi simpelthen ikke er tilstrækkeligt, og derfor er det nu, at vi skal handle, hvis vi skal have en chance. Vi appeller til vores kollegaer om at sende en ny henvisning til sundhedsministeren, for at få lov til at bevare akutfunktionen, som den er i dag, siger Annette Blynel (SF).

Akutfunktioner, ventetider til psykologhjælp og fødekliknikker er kun nogle af Region Syddanmarks opgaver. Læs i faktaboksen om alle de ansvarsområder, som regionen råder over.

Region Syddanmarks opgaver

• Sygehusvæsenet, psykiatrien og den offentlige sygesikring, herunder privatpraktiserende læger og speciallæger


• Regional udvikling, herunder sekretariatsbetjening af regionale vækstfora


• Jordforurening og råstoffer


• Drift af en række institutioner for udsatte grupper og grupper med særlige behov på social‐ og specialundervisningsområdet


• Deltagelse i trafikselskaber og ansvar for regionale busruter og jernbaner


Kilde: Indenrigs- og boligministeriet 

Regionens budget for 2021 er på 27,3 milliarder kroner, hvor langt de fleste penge er rammesat. Det er politikerne i regionsrådet, som bestemmer, hvordan 63 millioner kroner bedst kan bruges.

Millionerne skal kunne række, for regionerne kan ikke udskrive skat. Det vil sige, at al finansiering af regionernes aktiviteter kommer ”udefra”. Dels fra staten, dels fra kommunerne. 

Claus Fisker / Scanpix
246 kandidater opstiller til regionsrådsvalget i år - det er 30 færre end til valget i 2017.

Et grønt valgforbund

Et parti kan sjældent stå alene i regionerne, derfor indgår partierne i valgforbund. Valgforbundene er oftest aftalt før valget.

I år har Venstre, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Borgerliste indgået valgforbund. 

Samtidig har Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti lavet en aftale. 

Der er også indgået et grønt valgforbund mellem Enhedslisten - De Rød-Grønne, Alternativet og Veganerpartiet, som stiller op for første gang. Og så har Socialdemokratiet og SF valgt at arbejde sammen i et valgforbund.

Til sidst har også Liberal Alliance, Kristendemokraterne og Vi Lokale Demokrater valgt at indgå i et samarbejde. 

Men selvom partierne allerede er i valgforbund, så er ikke alt afgjort på forhånd. I sidste ende er det op til vælgerne, hvor de sætter deres kryds tirsdag den 16. november.

246 kandidater stiller op til regionalvalget. 

Har du nogle spørgsmål, som vi skal skal tage med videre til kandidaterne? 

_

15. dec. 2024 kl. 6:00
Tophistorie

Fortæller om mobning: - Jeg mistede min selvtillid

LYT
Del
Link
kopieret!

Det 'gik lige i hjertet' på Alex Ahrendtsen (DF).

Han kunne nemlig genkende nogle af de hjerteskærende beskrivelser, som stod i brevet fra en 14-årig elev i Odense, som for nyligt råbte om hjælp til at få stoppe mobning på sin skole.

Nu fortæller han om en personlig historie, som folketingspolitikeren bærer med sig.

Om mobningen, der tærede på hans selvtillid igennem mange år.

Startede med en lærer

Alex Ahrendtsen (DF) gik i 9. klasse, da en helt særlig episode fandt sted.

På billedet her er Alex Ahrendtsen(DF) 18 år gammel.

Episoden blev begyndelsen på den mobning, som skulle strække sig helt ind i 10. klasse.

Og som det har taget mange år at give slip på.

Slå lyden til - og hør Alex Ahrendtsen selv fortælle hele sin historie her i videoen.

Hvad tænker du om, hvis nogle tænker, at du fortæller den her historie for at få point ude hos folk? 

- Det må de jo gerne tænke. Det er ikke noget, jeg har fortalt mange steder. Og jeg synes også, det er vigtigt, at man som politiker bringer sine egne erfaringer i spil. Og især fordi den her 14-årige pige, som måske kan føle sig alene, hun skal vide, at der er andre, der har været udsat for noget, der ligner. Og at hun kan komme igennem det.

Hvad er dit bedste råd til én, som oplever mobning?

- Du skal ikke gå med det selv. Du skal reagere. Du skal sige det til nogle voksne. Dine forældre og skolen. Og forvente at de voksne løser det her for dig, siger Alex Ahrendtsen.

Mange elever oplever mobning i dag

I dagens Danmark oplever 51 procent af eleverne i 4. klasse at blive mobbet ugentligt eller månedligt.

Det slog en international undersøgelse for nyligt fast blandt 5.000 elever i 164 forskellige danske skoler.

Da TV 2 Fyn for nyligt interviewede Børns Vilkår i kølvandet på brevet fra den 14-årige elev i Odense, lød det blandt andet, at der mangler redskaber rundt på skolerne.

- Seks ud af ti af de lærere, vi har spurgt, savner konkrete redskaber til at håndtere mobning på en forsvarlig måde, hvor det faktisk lykkes, lød det fra uddannelseskonsulent Lone Smidt på baggrund af undersøgelser, som Børns Vilkår.

TV 2 Fyn tog brevet og pointerne fra Børns Vilkår med ind på Christiansborg til både fynske Sara Emil Baaring fra Socialdemokratiet og altså også til Alex Ahrendtsen.

De er ikke enige om, hvad der er løsningen på problemer som dem, den 14-årige elev fra Odense står i. Læs mere om det her.

15. dec. 2024 kl. 5:15
Tophistorie

Våd og blæsende søndag venter fynboerne

LYT
Del
Link
kopieret!

Du kan nå at hente morgenbrød i tørvejr søndag morgen, men allerede i løbet af formiddagen vil du få brug for enten paraply eller regntøj.

Søndag bliver nemlig en dag med udbredte byger. Dog lover meteorologerne ved TV 2 Vejret, at bygerne ikke vil lade store mængder regn falde over Fyn og øerne.

Temperaturerne er stigende i løbet af dagen. I eftermiddagstimerne vil termometret vise 7-8 grader, mens det vil være endnu lunere til aften.

I takt med, at temperaturerne stiger, tiltager også vinden. Ved kysterne kan man opleve vind op til kulingstyrke og måske også vindstød, der er endnu kraftigere, når en regnbyge driver forbi.

Henter vejret...

°

Lige nu

Weather Icon

Rain: mm

mm

m/s

Baseret på data fra MET Norway. Licenseret under CC 4.0.

Tid Temperatur Regn Vind
15. dec. 2024 kl. 8:00

Julehjælp til udsatte familier firedobles

LYT
Del
Link
kopieret!

Stadig flere og flere søger om julehjælp. Derfor har et flertal i Folketinget besluttet at give flere penge til de organisationer, der uddeler julehjælp.

Der bliver tilført 20 millioner kroner mere, så der i alt gives 25,7 millioner kroner. Det svarer til mere end en firedobling af det oprindeligt afsatte beløb.

- Julen skal ikke handle om familiens bekymringer om, hvordan man får råd til julemad og gaver. Ved at forhøje julehjælpen kan flere udsatte familier holde en god jul, siger social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) i en pressemeddelelse.

Det er blandt andet Blå Kors, Frelsens Hær, Røde Kors og Mødrehjælpen, der uddeler julehjælp til økonomisk trængte familier.

14. dec. 2024 kl. 19:35
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

  • Jeg sagde det jo, råbte Elver til Højlund – nu forklarer de sig

LYT
Del
Link
kopieret!

Midt i den danske jubel efter sejren over Frankrig fangede kameraerne Mie Højlund og Helena Elver i stor omfavnelse.

Mikrofonerne fangede fire ord, som Elver sagde til sin holdkammerat i Odense Håndbold.

- Jeg sagde det jo.

Men hvad var det, Elver havde sagt til Højlund? Det forklarede de to på dagens presseseance.

- Elver siger til mig inden kampen – fordi min slutrunde måske ikke helt har været, som jeg ville ønske – så siger hun ”i dag er du her. I dag ved jeg, at du er her.”

- Og så siger hun til mig efter kampen ”Jeg sagde det jo,” fortæller Mie Højlund til TV 2 Sport.

En svær slutrunde for Højlund

Selvom det spillemæssigt er gået fremragende for Danmark, kan det samme ikke helt siges om Mie Højlund på det individuelle plan.

Gennem hele slutrunden har hun døjet med sygdom. Undervejs hævede hendes knæ efter en træning, og midt i det hele rejste den tætte veninde og holdkammerat Althea Reinhardt hjem med en hjernerystelse.

Og det har vundet sympati hos Helena Elver, som altså gav Højlund de motiverende ord med på vejen.

- Det har godt nok været svært at se dig (Mie Højlund, red.) have svært ved at komme i gang på den måde, som jeg synes, du har gjort det i Odense, siger Helena Elver til Mie Højlund.

- Jeg var ikke et sekund i tvivl om, at når vi havde brug for det, så skulle Mie nok være der.

- At du leverer den præstation, som du gør i går, fortæller bare alt om, hvor vidunderlig en håndboldspiller du er, siger Elver, inden de to igen omfavner hinanden.

Om Danmark får endnu mere at glæde sig over, kan du se søndag, når håndboldkvinderne spiller EM-finale mod Norge.

14. dec. 2024 kl. 18:10

Sidste kamp i Gudme: - Jeg har allerede tudet et par gange

LYT
Del
Link
kopieret!

Følelserne sidder uden på tøjet i Gudme lørdag.

- Jeg har allerede tudet et par gange i dag. Det er vemodigt og mærkeligt, indrømmer GOG-direktør Kasper Jørgensen.

GOG spillede sidste hjemmebanekamp i Gudme, inden holdet efter VM-pausen flytter til Arena Svendborg.

I mere end et halvt århundrede har GOG haft hjemmebane i hallerne i Gudme. Kasper Jørgensen har været med i 20 år - de seneste 15 som direktør.

Burde ikke kunne lade sig gøre

I den lille hal med plads til 1.350 tilskuere er der gennem tiden vundet mesterskaber, der ikke burde være mulige - og altid har siddepladserne været fuldt optaget af gule fans.

- Der er en hel masse ting, der ikke har kunnet lade sige gøre, der er lykkes alligevel. Det kan jo ikke lade sig gøre på en mark i Gudme, at man vinder mesterskaber i håndbold, men det har det jo gjort. Og det har det gjort ved fællesskabets bånd og en masse gode mennesker, der er samlet om det samme, og det er det, som alle folk er nervøse for, om man mister ved ikke at være her mere, siger Kasper Jørgensen.

I Arena Svendborg vil der være plads til mere end dobbelt så mange håndboldfans.

- Der skal ikke meget mere til end, at du spørger, før jeg kan mærke tårerne i øjenkrogen. Det er en hård dag. Jeg kan mærke, jeg har følelserne uden på tøjet. Det er specielt for alle, og det er mange gode minder, der er skabt her, fortæller Kasper Jørgensen.

Inden VM-pausen ligger GOG nummer et i ligaen. Lørdag blev der sat to streger under pausestillingen, da Skanderborg blev besejret med 35-34 i netop Gudme.

14. dec. 2024 kl. 17:59

GOG vinder sidste kamp i Gudme

LYT
Del
Link
kopieret!

De gule sydfynboere vandt sidste kamp på hjemmebane i Gudme Hallerne lørdag.

GOG mødte Skanderborg AGF og vandt 35-34.

Dermed fører GOG ligaen.

Efter VM-pausen rykker klubben til Svendborg.

14. dec. 2024 kl. 16:56

Overrasket med stor pengedonation: - Fuck, hvor sindssygt

LYT
Del
Link
kopieret!

Overraskelsen var stor, da brydeklubben Odin lørdag fik overrakt en donation på 20.000 kroner fra foreningen Østifterne.

- Vi blev taget lidt med bukserne nede. Det er mange penge for en lille klub, siger næstformand, træner og stifter af klubben, Jonas Heydari Petersen.

Læs også: Jonas følte sig alene som barn - nu hjælper han mænd med at finde livsgnisten
Gå tilbage Del
28. sep. 2024 kl. 18:30

Jonas følte sig alene som barn - nu hjælper han mænd med at finde livsgnisten

Brydning hjalp Jonas Heydari med at genfinde livsgnisten. Nu forsøger han at hjælpe andre med at opnå det samme i Brydeklubben Odin, som han selv har stiftet.

Mænd og drenge vælter rundt på en stor madras i midten af lokalet, mens træner Jonas Heydari kommer med opmuntrende tilråb.

- Klø på, men husk at passe på hinanden, råber han.

Fredagens faste brydetræning i "Brydeklubben Odin" er netop skudt i gang. 

12 mænd er mødt op, og her er både forskellige nationaliteter og aldersgrupper repræsenteret. De ældste deltagere er godt oppe i trediverne, mens de yngste blot er 12 år gamle. Og 

Der er også brydere med ukrainsk og tjekkisk baggrund. Brydeklubben Odin er nemlig ikke en helt almindelig brydeklub.

Peter Salomon
Bryderne i kamp.

Mobbet som barn

Jonas Heydari er opvokset i Danmark men har iranske rødder. Da han var ti år gammel, blev hans forældre skilt.

- Dengang var jeg var vel det, man kalder en rund dreng, siger Jonas Heydari og tilføjer med en mere alvorlig mine:

- Jeg havde ikke mange venner i folkeskolen. Jeg blev mobbet, og var vel egentlig ret alene. Mine forældres skilsmisse hjalp heller ikke på det.

Jonas forsøgte forgæves at danne sig nye venskaber i både fodbold- og håndboldklubben, men uden held.

- Jeg var ikke særligt god, og der var meget fokus på at vinde. Jeg ville bare gerne ud, være sammen med nogle jævnaldrende og hygge mig og få nogle venner.

Peter Salomon
Jonas Heydari stiftede Brydeklubben Odin i 2015.

Vendepunktet

En dag tog Jonas far ham med ned i Odenses gamle brydeklub i centrum af byen. Han havde selv dyrket brydning, da han var yngre, og han mente, at Jonas burde give det et skud.

- Det viste sig at være en rigtig god beslutning. Jeg fik lynhurtigt følelsen af at være en del af et større fællesskab. Jeg blev anerkendt, og der var ingen der kiggede skævt til mig, bare fordi jeg var lidt rund i det. Det var en succesoplevelse. 

Jonas Heydari var en del af brydeklubben inde i Odense centrum, men en dag dukkede en mulighed for større lokaler op. Dog i udkanten af byen. 

- Den klub vi var i, var ikke interesseret i at rykke, så min makker Frank og jeg valgte at gå solo. Vi oprettede vores egen brydeklub, fortæller Jonas Heydari og fortsætter.

- Motivation var helt klart at skabe et miljø, der kunne give den oplevelse, som jeg selv havde haft. At en give en succesoplevelse til dem som følte, at de ikke rigtig passede ind i fodboldklubben og måske gik og havde lidt ondt i livet.

Peter Salomon
Jonas Heydari i færd med at give instrukser til en af klubbens yngste brydere.

At Jonas Heydari er lykkedes med det, er noget som Anders Bahl Hansen kan skrive under på.

- Hvis jeg har haft en dårlig dag, så kommer jeg bare over i klubben for at træne med de andre og være en del af det fællesskab, vi har her. Man kan også altid snakke med træneren, hvis der er noget, der går en på i dagligdagen.

- Marcus Alexander Hansen tager vejen fra Horsens til Odense hver fredag for at træne i Brydeklubben Odin. Jeg kan bedre lide at være her, sammenlignet med min gamle klub i Horsens. Jeg udvikler mig hver gang jeg træner og fællesskabet her er fantastisk.   

Ikke motiveret af medaljer

Klubben har flere danske mestre og brydere udtaget til et særligt talentudviklingshold. Det er imidlertid ikke hæder, ære og medaljer, der får Jonas Heydari bruge mange timer som frivillig i den odenseanske brydeklub.

- Det er fint at hjælpe en person, der klarer sig skidegodt til at blive danmarksmester. Selvfølgelig er det det. Men at gå et menneske, der er rigtig langt nede i tilværelsen, til pludselig at blomstrer op og får lidt lys i øjnene igen. Det synes jeg er meget mere værd end en guldmedalje. Det er nok fordi jeg selv var der engang og kan spejle mig i dem, siger Jonas Heydari.    

Klubben modtager donationen, fordi den formår at skabe et fællesskab for medlemmer på tværs af alder og nationalitet, lyder begrundelsen.

Og for stifteren har det stor betydning at blive anerkendt for arbejdet.

- Pengene skal blandt andet bruges til, at alle brydere kan få deres egen klubdragt, fortæller Jonas Heydari Petersen.

14. dec. 2024 kl. 15:22
Tua Holmboe

Se billederne fra populært julemarked med ventelister

LYT
Del
Link
kopieret!

Både udstillere og besøgende valfarter til det traditionsrige Kulinarisk Sydfyns julemarked, hvor boderne bugner af økologiske og lokale produkter fra producenter i hele landet.

I år har projektleder Mikael Hansen måtte oprette venteliste, fordi flere, end der var plads til, ønskede en bod.

- Vi har udstillere, der allerede nu vil booke til næste år og næste år igen. I år har vi udstillere på venteliste, fortæller han.

Alene på de første to timer af fødevarejulemarkedet har der ifølge Mikael Hansen været 800 besøgende igennem.

- Det er jo fantastisk.

Kulinarisk Sydfyns julemarked finder sted lørdag og søndag.

Tua Holmboe
Tua Holmboe
Tua Holmboe
Tua Holmboe
Tua Holmboe
Tua Holmboe
Tua Holmboe
Tua Holmboe
Tua Holmboe
Tua Holmboe
Tua Holmboe
/
14. dec. 2024 kl. 14:03
Local Eyes

Politiet indhenter "førerløs" bil efter kort biljagt

LYT
Del
Link
kopieret!

Det er endnu ikke sikkert, hvem der kørte den sorte Opel, der efter en kort biljagt på bare tre minutter blev smidt for enden af Skovhaven i Agedrup.

Klokken 02.10 ville politiet stoppe bilen, der manglede både forreste nummerplade og kofanger. Det ville føreren ikke.

Da politiet efter en jagt ad først Kertemindevej, så Græshaven, til højre ad Brolandvej og til sidst Skovhaven fandt bilen, var chaufføren væk.

Hundepatruljer på sporet

- Enten løber føreren fra bilen, eller også har han smidt sig om på bagsædet, fortæller vagtchef ved Fyns Politi Johnny Müller.

I bilen befandt sig to mænd i 20’erne, og det vagtchefen betegner som en “større” kniv.

Begge mænd er sigtet for overtrædelse af våbenloven. Ingen er sigtet for at stikke af fra politiet. Endnu.

- Der er flere spor at gå efter. Blandt andet er der overvågning fra området, og vi skal afhøre vider. Vi har søgt med hunde og har ikke fundet noget. Det kan godtgøre, at ingen er løbet fra stedet, men vi skal stadig bevise det, siger Johnny Müller.

Begge mænd er løsladt efter anholdelse.

14. dec. 2024 kl. 12:56

EHF hædrer afdøde Morten Stig Christensen med ærespris

LYT
Del
Link
kopieret!

Det Europæiske Håndboldforbund (EHF) har hædret Morten Stig Christensen under finaleweekenden ved kvindernes EM.

Det skriver DanskHåndbold.

DanskHåndbolds formand døde pludselig af et hjertestop 1. november. Han satte et stort aftryk på håndbolden i hele verden, og derfor har EHF tildelt ham forbundets ærespris.

I samme ombæring har EHF besluttet at opkalde sine nye initiativer inden for breddehåndbolden efter Morten Stig Christensen.

- For at holde hans arv i live og i anerkendelse af hans indsats for håndbolden, er det nye EHF Grassroots Charter opkaldt efter ham og vil blive kaldt "Christensen Grassroots Charter", siger EHF-præsident Michael Wiederer.

Morten Stig Christensen blev 65 år.

14. dec. 2024 kl. 12:00

Politikere beskylder vagthund for at kigge ud af vinduet

LYT
Del
Link
kopieret!

En vagthund er som regel sat i verden for at beskytte sine værdier med tænder og kløer.

Kommunernes vagthund bliver dog nu beskyldt for at se tamt til, og ligefrem selv gøre skade på de værdier, som den skal beskytte.

Sådan lyder kritikken fra to oppositionspolitikere i Langeland Kommune ovenpå historien om, at Langeland Kommune stadig ikke kan overholde loven, når den for eksempel tvangsfjerner børn fra deres forældre.

Kigger ud af vinduet

- Ankestyrelsen er jo inde som det offentliges vagthund. De skal sikre sig, at det er lovligt, det kommunerne foretager sig. Det gør man ikke, siger Søren Ramsing, der er medlem af kommunalbestyrelsen i Langeland Kommune for Radikale Venstre.

Han kalder det rigtig trist læsning, at Langeland Kommune stadig ikke kan overholde loven i familieafdelingen, som TV 2 Fyn forleden kunne fortælle.

Det skriver en statslig task force nemlig sort på hvidt i et notat, som Ankestyrelse nu overvejer en tilsynssag på baggrund af.

- Altså jeg mener, at vi er ude et sted nu, hvor Ankestyrelsen for lang tid siden burde have tvunget Langeland Kommune ved for eksempel at at give dagbøder til de ansvarlige, siger Søren Ramsing.

Den statslige task force har arbejdet med at forbedre forholdene i familieafdelingen, siden Ankestyrelsen i november 2022 pålagde Langeland Kommune at gennemgå over 200 af afdelingens børnesager.

Noget som Søren Ramsing mener, at kommunen er sluppet alt for let afsted med. Han og andre oppositionspolitikere flere gange gjort opmærksom på, at kommunen ikke har lavet den gennemgang, som Ankestyrelsen bad om.

- Til det har Ankestyrelsen kigget ud af vinduet, og undladt at gøre det de burde gøre. Ankestyrelsen har ikke taget det her alvorligt, siger Søren Ramsing.

Han bakkes op af næstformanden i kommunens arbejdsmarkeds-, børne-, unge- og socialudvalg.

- Ankestyrelsen kommer med en løftet pegefinger her. Men der er altså nogle fingre, der bør pege tilbage på dem selv også, siger næstformand Jesper Skovhus (LA) og tilføjer:

- På et eller andet tidspunkt har Ankestyrelsen altså heller ikke gjort deres arbejde godt nok.

Minister vil ikke give bøder

En ting er sikkert.

Økonomiske sanktioner som dagsbøder kommer med stor sandsynlighed ikke til at ramme Langeland Kommune, selvom sagsbehandlingen fortsætter med at være på det nuværende niveau.

Det gjorde social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen klart i et samråd torsdag om situationen på Langeland.

- For mig så er økonomiske sanktioner ikke den rette vej at gå, lød det fra ministeren til et af de mange spørgsmål på samrådet om, hvorfor det ikke får konsekvenser for Langeland Kommune at bryde loven.

- Vi skal sætte ind, før kommunerne laver fejl. Blandt andet ved at sikre fagligheden i kommunerne.

Ankestyrelsen har ikke ønsket at stille op til interview med TV 2 Fyn om kritikken, men har givet et skriftligt svar.

“Tilsynet i Ankestyrelsens opgave er at føre et retligt tilsyn med, at kommuner og regioner overholder den lovgivning, der særligt gælder for offentlige myndigheder. Tilsynet kan blandt andet udtale sig om lovligheden af kommunale dispositioner eller undladelser,” skriver Ankestyrelsen til kritikken.

Desuden understreger styrelsen, at den 3. november 2022 afgav en tilsynsudtalelse om lovligheden i Langeland Kommunes sagsbehandling i familieafdelingen, hvor den påpegede lovbrud.

Aktuelt overvejer Ankestyrelsen igen en ny tilsynssag.

14. dec. 2024 kl. 10:50
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Tyve stjal den forkerte telefon - nu kommer politiet med opfordring

LYT
Del
Link
kopieret!

Det er dumt at tage noget, der ikke dit. Det er endnu dummere at tage noget, der har indbygget gps.

Natten til lørdag spurgte en mand to andre om vej på Fisketorvet i Odense. I den forbindelse lod han de to mænd holde sin telefon, men i stedet for at vise vej på kortet, snuppede de telefonen og gik derfra.

Heldigvis havde telefonens ejer slået sporingsværktøjet Find my iPhone til, og politiet kommer nu med en klar opfordring til, at andre gør det samme.

Telefonen ringede på bagsædet

- Det er en fin måde at sikre sig selv. Det kan gøre, at vi kan fange gerningsmændene, fortæller vagtchef ved Fyns Politi Johnny Müller.

Og det var lige præcis, hvad der skete kort efter klokken 04.30.

På grund af telefonens gps blev politiet ledt på sporet af en bil, der blev standset i Odense C.

- Vi spørger de to herrer, om de har en telefon, der ikke er deres. Det benægter de, men fordi Find my iPhone var slået til, kan man få telefonen til at afspille en lyd, og den lå så i bilen, fortæller vagtchefen.

Begge mænd blev anholdt, sigtet for tyveri og løsladt igen. Telefonen kom tilbage til rette ejermand kort tid efter.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her