Fynsk imam sympatiserer med Team Dawah: Det ved vi om den religiøse gruppe

Imam fra Svendborg "ønsker som enhver muslim" en islamisk stat, og fredag afslørede Ekstra Bladet, at den islamistiske gruppering Team Dawah har holdt til i den sydfynske moské.

Fredag kunne Ekstra Bladet efter længere tids research afsløre, at den religiøse gruppering Team Dawah i større eller mindre grad har været tilknyttet moskéen i Svendborg.

Team Dawah blev oprettet i Danmark i 2018, og gruppen trækker tråde til en række nyere terrorsager. Siden da har PET vurderet, at gruppen sympatiserer med Islamisk Stat.

Imam Abu Jahid afviser, at han selv skulle spille en rolle i den islamistiske gruppering, men han udtaler til Ekstra Bladet, at "enhver muslim vil da gerne have en islamisk stat, som dømmer med sharia".

Her er, hvad vi indtil nu ved om Team Dawah og gruppens tilknytning til Sydfyn.

- Jeg kender en del fra gruppen og omkring gruppen, og det indtryk, man får, er, at det er en gruppe, der sympatiserer med nogle ektremistiske ideologier og nogle ektremistiske holdninger. Det man også ser med Team Dawah, er at de kan knyttes til en del nyere terrorsager - terrorsager, som forbinder sig til Islamisk Stat. Og så er det også bemærkelsesværdigt, at under en af de her terrorsager siger PET netop, at de vurderer, at Team Dawah er en gruppe, der sympatiserer med Islamisk Stat, forklarer Tore Refslund Hamming, der er terrorforsker i Refslund Analytics.

Hvilken rolle er det, moskéen i Svendborg spiller?

- Gruppen blev etableret i april 2018, og de første par år var moskéen i Svendborg meget central. Det var her de mødtes. Team Dawah var fra starten et forsøg på at samle ligesindede unge, muslimske mænd på tværs af landet fra København, Aarhus og Aalborg, og der var Svendborg bare et rigtig godt mødested, fordi det var lidt midt i landet. 

Tore Refslund Hamming er terrorforsker i Refslund Analytics, og han har et indgående kendskab til Team Dawah.
Tore Refslund Hamming er terrorforsker i Refslund Analytics, og han har et indgående kendskab til Team Dawah.
Foto: TV 2 Fyn

- Det var i Svendborg de havde deres undervisning, tog på weekendture, og hvor de fik lov til at komme. Historien om Team Dawah er også en historie om, at det er rigtig svært for den her gruppe at finde en moské, de kan komme i, men det kunne de i Svendborg.

Team Dawah i Odense?

De trækker tråde til terrorsager. Hvor bekymret skal vi være for den her gruppe, og at de har haft en tilknytning til moskéen i Svendborg?

- I 2021 skal vi ikke være nervøse for Team Dawah. Det er en gruppe, der er en skygge af sig selv i forhold til, hvad den var tidligere. De er ikke særlig mange medlemmer, og de har lidt rigtig meget under nogle interne spændinger, som gjorde, at gruppen imploderede. 

- Jeg tror egentlig aldrig, at Team Dawah har haft som ambition at lave terror i Danmark. Problemet for Team Dawah er, at de har haft medlemmer, der gerne ville lave terror i Danmark. Så man kan se på den her gruppe som fluepapir for terrorister. Så jeg tror ikke, vi skal være bange for dem nu, men det er klart, at fænomenet omkring Team Dawah er et problem.

Når det kan ske i Svendborg, at de kan samles der, kan det så ikke ske alle mulige andre steder også?

- Det kan det jo netop. Det er rigtig svært for folk med mere ekstremistiske holdninger at finde en moské i Danmark, de kan være i. Moskémiljøet er ret gode til at sige, at de ikke må komme, men det er klart, det lykkedes i Svendborg, og det kan også lykkes et andet sted. Det handler om at finde en imam, der sympatiserer med de samme holdninger, og det gjorde man så i Svendborg. I Odense ved vi også, at der er noget aktivitet tæt på Team Dawah, så det er et problem, der kan opstå mange forskellige steder, siger Tore Refslund Hamming.

Team Dawah afviser over for Ekstra Bladet at have nogen tilknytning til Islamisk Stat.

Oversigt

    Oversigt