Fynsk læge undrer sig over kollegas millionsvindel

I ti år havde speciallæge Stig Dahm frit spil til at sende alt for store regninger til en række regioner, indtil en kollega fik mistanke.

På lægebriksen foran Finn Korsgaard ligger en ung mand, som skal have fjernet polypper. Han er allerede så påvirket af narkosen, at hans øjne er lukkede.

- Det tager cirka et kvarter. Så det er sådan rimelig hurtigt, fortæller Finn Korsgaard, der er praktiserende anæstesilæge.

Det er hans opgave at stå for bedøvelsen ved operationer i en række øre-, næse- og halslæger i Region Syddanmark.

TV 2 har bedt ham vise arbejdsgangen i det system, der nu er udgangspunkt for den største sag om lægesvindel nogensinde.

Efter operationerne går Finn Korsgaard ind i lægernes it-system, vælger én ud af fem ydelser og sender en regning direkte til Region Syddanmark. Den billigste ydelse er på 833 kroner, og den dyreste 7.500.

Prisen afhænger af bedøvelsestypen. Denne dag i Vejle vælger Finn Korsgaard den næstbilligste. Den lyder på 1.536 kroner.

- Det er en meget fin løn. Og så synes jeg, at det er frygteligt ærgerligt, hvis nogen misbruger det til at snyde, siger den fynske anæstesilæge.

Formand for Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj (A), ser ingen grund til at indføre mere kontrol med lægernes regninger.
Formand for Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj (A), ser ingen grund til at indføre mere kontrol med lægernes regninger.
Foto: Esben Grage/TV 2

Det er netop det afregningssystem, som anæstesilægen Stig Dahm har brugt til ’bevidst overfakturering’, som regionerne kalder det. En metode, der har skaffet ham 7,5 millioner kroner i ekstra indtægt.

Fra 2010 til 2019 har han opkrævet betaling for bedøvelser, hvor der ikke er blevet opereret, eller højere takster, end opgaven berettigede ham til.

Finn Korsgaard undrer sig over, at hans kollega ikke blev opdaget før. Især fordi Stig Dahm i en periode anvendte de to dyreste bedøvelsestyper mellem seks og ti gange mere end gennemsnittet hos kollegerne.

Det fremgår af statistikker fra regionerne selv, som derfor også burde have undret sig, mener Finn Korsgaard.

- Det er vildt, at man kan ligge på det tidobbelte af gennemsnittet. Jeg kan jo ikke kritisere nogen for noget bestemt, for jeg ved jo ikke, hvordan det er hændt. Men det undrer mig. Og det ærgrer mig, siger han.

Stig Dahm er politianmeldt for bedrageri. Ifølge regionerne har han svindlet ved at overfakturere for 7,5 mio. kr. Billedet her er fra 2015, hvor han viste sit nordsjællandske landsted frem i Berlingske under overskriften 'Se den idylliske husmandsbolig'.
Stig Dahm er politianmeldt for bedrageri. Ifølge regionerne har han svindlet ved at overfakturere for 7,5 mio. kr. Billedet her er fra 2015, hvor han viste sit nordsjællandske landsted frem i Berlingske under overskriften 'Se den idylliske husmandsbolig'.
Foto: Berlingske/TV 2

Lægepar svindlede på Fyn

Sagen er ikke den første af sin slags. Tidligere på året kunne TV 2 Fyn afsløre, hvordan et lægepar fra Svendborg havde lavet millionbedrageri.

Det foregik ved, at de fakturerede operationer og konsulationer, som aldrig havde fundet sted.

Der er tale om en historisk sag, som omfatter svindel med midler for op mod 1,8 millioner kroner.

Kritik: Hvorfor får læger frit spil?

Patientorganisationen Patientforeningen undrer sig ligesom fynske Finn Korsgaard over den nye svindelsag, der omfatter 7,5 million.

- De beløb, I kommer med her, er meget, meget voldsomme. Det er jo ikke noget, der kan skyldes en enkelt fejlfakturering eller en misforståelse. Det er simpelthen systematisk snyd, siger formand ​Niels Jørgen Langkilde.

Når det har stået på i ti år, mener han, at det vidner om en alt for stor tillid til landets læger.

- Jeg kender ikke andre private erhvervsdrivende, som har så lille en kontrol på deres faktureringer, som lægerne har. Hvis du er tømrermester og bygger en carport, så betaler kunden kun, hvis vedkommende har fået en carport. Men det er sat ud af kraft her.

I tilfældet med Stig Dahm var det ifølge TV2’s oplysninger en anden anæstesilæge, der henvendte sig anonymt til regionerne med en mistanke om overfakturering.

Hul mellem regionsgrænser

Det overrasker ikke lektor i sundhedsjura på SDU, Kent Kristensen, at det ikke var regionernes egen kontrol.

- Kontrolsystemet er jo i høj grad tillidsbaseret, og det er det, fordi at det virker på baggrund af en stikprøvekontrol. Det er ikke muligt at kontrollere alle afregningerne, fortæller han.

Når Stig Dahm er lykkedes med at undgå regionernes kritiske blik, er det, fordi han har haft ydernummer i Region Hovedstaden, men i høj grad har arbejdet i Region Sjælland og Region Nordjylland.

Ved at sende sine fakturaer på tværs af regionsgrænserne har han undgået at alarmere Region Hovedstadens regnskabsafdeling, der står for den primære kontrol af ham.

- Der har vi et hul i den måde, kontrollen virker på. For den type læger, der krydser regionsgrænsen, har vi reelt ikke nogen kontrol, der virker, fortæller Kent Kristensen.

Nægter at betale

Stig Dahm har afvist at stille op til tv-interview. Men i sine svar til Region Hovedstaden har han forklaret, at han ikke har forsøgt at bedrage. Tværtimod har han været i god tro og har blot misforstået afregningssystemet.

Han har dog kun accepteret at betale cirka 2 millioner kroner tilbage. Det er det samlede beløb, som han uberettiget har modtaget fra Region Sjælland, Nordjylland og Hovedstaden fra slutningen af 2016 til 2019.

Det resterende beløb på 5,5 millioner kroner, som han har overfaktureret regionerne for fra 2010-2016, nægter han at betale. Med henvisning til at gæld normalt forældes efter tre år.

Men han ønsker ikke at forklare sig yderligere over for TV 2.

- Det er nogle tekniske og overenskomstmæssige ting, som ligger til grund for det. Ved du hvad, du må tage det med min advokat, siger han over telefonen, da vi får fat på ham.

Stig Dahms advokat vil imidlertid heller ikke svare på spørgsmål, da vi efterfølgende taler med ham.

‘Samvittighedsfulde og ansvarsfulde læger’

Det står dog klart, at diskussionen om forældelse kunne have været undgået, hvis overfaktureringen var blevet opdaget tidligere.

Formand for Region Hovedstaden, Lars Gaardshøj (S), erkender, at regionens kontrol fejlede i årevis, men han betragter sagen som enkeltstående. Derfor ændrer den ikke ved hans tillid til lægerne eller hans syn på kontrolindsatsen.

Men er det ikke et problem, at man kan sidde i en region, fakturere andre og så undslippe kontrollen?

- Jo. Det er da et problem, at man kan snyde, hvis man vil. Men det er igen det her med, at hvis man har et tillidsbaseret system, så vil der altid være et smuthul for dem, der gerne vil snyde, siger Lars Gaardshøj.

Han påpeger, at regionerne hvert år behandler millioner af fakturaer fra læger. Derfor er det urealistisk med fuldstændig kontrol.

Så hvis lægerne gerne vil snyde, så har de mulighed for det. Er det det, du siger?

- Lægerne er samvittighedsfulde og ansvarsfulde og snyder i det store hele ikke.

Det er du overbevist om?

- Absolut. Ja.

Efter regionerne opdagede overfaktureringen har de meldt Stig Dahm til politiet for bedrageri. Nordsjællands Politi bekræfter over for TV 2 at have modtaget en anmeldelse, men endnu er der ikke iværksat en efterforskning, da sagen 'afventer en ledig efterforsker', lyder det.

Oversigt

    Oversigt