Stort debatmøde: Hvordan løser vi manglen på varme hænder i ældreplejen?

Der bliver flere og flere ældre og færre til at passe dem. Se med, når vi sender live fra Fyens Stiftstidendes debatmøde om ældreplejen på Fyn.

Hvem skal passe farmor?

Det er et spørgsmål, som fylder hos mange fynboer. For der bliver flere og flere ældre borgere, og samtidig bliver der også færre og færre til at passe dem.

Hvem skal passe farmor er også titlen på et stort journalistisk fokus på ældreplejen, som Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn har afdækket de seneste uger.

Mandag kulminerer dækningen med et stort debatmøde på Social- og Sundhedsskolen i Odense, hvor en række fynske politikere samt blandt andre social- og ældreminister Astrid Krag (S) og Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, deltager.

Du kan følge debatmødet i livesignalet øverst i denne artikel samt på TV 2 Fyn. Livesendingen er fra klokken 15.55 til 18.00.

- Jeg håber på, at vi kan lære af hinanden i forbindelse med de udfordringer, der er i ældreplejen. Der er et strukturelt problem i hele landet. Vi skal sætte fokus på, at man også skal være stolt af at være sosu-medarbejder, siger Assens-borgmester Søren Steen Andersen (V), som er en af flere fynske borgmestre, der deltager.

Mangler 3.000 sosu'er

Han fortæller, at de i Assens Kommune har den fordel, at halvdelen af en ungdomsårgang ikke vælger en gymnasial uddannelse. De har på den måde flere unge at tage af, som derfor kan bidrage til velfærdsuddannelserne.

Og det er der hårdt brug for. For der er alt for få, der vil tage en uddannelse som sosu-assistent eller sosu-hjælper. Faktisk lyder beregningen på, at der hvert år skal uddannes 3.000 flere sosu’er om året, hvis den nuværende plejestandard skal opretholdes.

Prognoser viser, at i 2030 kan det danske samfund mangle omkring 40.000 uddannede på social- og sundhedsområdet.

- Vi vil sætte fokus på sosu-uddannelsen og arbejder på, at det også kan være et springbræt, så vi kan løfte jobbet lidt.

- Vi har som forældre også et ansvar for at fortælle om de kvaliteter, der hører med til sosu-uddannelsen. Vi må allesammen også hjælpe til, så de positive sider af erhvervet også bliver fremhævet, siger Søren Steen Andersen.

Fokus på samarbejde

Også Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V), deltager i debatten mandag eftermiddag. Han håber på en løsningsorienteret debat.

- Så vi i fællesskab kan skabe de bedste forudsætninger for de ældre i fremtiden. Hvis vi skal lykkedes, skal vi samarbejde. De ældre, pårørende, kommunerne og de faglige organisationer imellem. Det handler ikke kun om en brændende platform. Vi skal løfte sammen, siger Kenneth Muhs.

Han åbner samtidig også for at se nærmere på det organisatoriske arbejde.

- Skal en SOSU-medarbejder eksempelvis fortsat stå for rengøring, eller kunne de løses på anden vis?, spørger Kenneth Muhs.