Dåbstræ skal starte ny tradition i Odense Domkirke

I denne weekend indvier Odense Domkirke deres nye dåbstræ. Kunstværket skal bringe familier og kirken tættere sammen gennem en ny tradition.

Mange af os tager i dag i kirke, når det er jul eller for at tage til begravelse, bryllup eller dåb. Især den sidste begivenhed vil Odense Domkirke nu gøre til noget ekstra særligt. 

Derfor har kirken fået et såkaldt dåbstræ, hvor børn, der bliver døbt i kirken, får et lille papiræble med deres navn hængt på. Træet og de mange papiræbler skal danne rammen om en ny tradition, hvor barnet kan "høste" sit æble og få det med hjem to år efter dåben.

Formålet med traditionen er at knytte familierne tættere sammen med kirken, fortæller Inger Solveig Nissen, der er sognepræst i Odense Domkirke.

- Jeg tror, det bliver en lille ekstra ting. Man har ikke bare fået en dåbsattest og måske en dåbsbibel med hjem. Man har rent faktisk en fysisk ting hængende i kirken, der er ens egen, siger hun og fortsætter.

- Man får et tilhørsforhold til den kirke, hvor man er døbt. Og æblet, som bliver hængt på træet, er jo ens lille symbol på, at man er del af det her store fællesskab, som kirken er.

Den lille sølvperle i midten af papiræblerne skal symbolisere troens spiren i barnet
Den lille sølvperle i midten af papiræblerne skal symbolisere troens spiren i barnet
Foto: Ole Holbech


Et træ med et nyt formål

Dåbstræet er skabt af kunstnerparret Ken Winther og Akiko Kuwahata fra Kokkedal, der fik opgaven i konkurrence med flere andre kunstnere. De har lavet dåbstræet ud af egetræ fra et træ, der væltede under stormen Bodil i 2013.

- Vi har ikke hentet et træ i skoven. Det er en gave fra naturen, for det er væltet selv. Så det er fra et træ i skoven til et træ i kirken, fortæller Ken Winther. 

De to kunstnere arbejder normalt med kunsthåndværk og møbler af træ i en helt anden skala end dåbstræet. Derfor var de både nervøse og stolte, da de lagde sidste hånd på træet i weekenden.

- Det er en virkelig fin cermoni, og et bånd man skaber mellem de nye sognebørn. Og kommer du ind i kirken, kan du se, hvem der er kommet af nye sognebørn. Alle vi har talt med siger, det er en  fin idé. Altså en kommende tradition, siger Ken Winther. 

Dåbstræet bliver taget i brug for første gang søndag, hvor to børn skal døbes i kirken.