6. okt. 2021 kl. 17:30
Liselotte Sabroe / Scanpix

Pesticider i drikkevandet: Odense vil forbyde sprøjtegift nær boringer

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er blevet fundet pesticidrester i 63 procent af indberettede analyser fra drikkevandsboringer i Danmark. I Odense vil man nu forbyde brugen af pesticider nær grundvandsboringerne.

I årets første otte måneder er der fundet pesticidrester i 63,1 procent af de 1355 indberettede analyser fra aktive drikkevandsboringer i Danmark.

I 14 procent af prøverne er grænseværdierne overskredet.

I Odense Kommune har man også fundet pesticider i grundvandet, og i cirka en tredjedel af alle boringer, har de påvist værdier, der ligger over grænseværdien. 

Et problem, der ikke bliver løst lige med det samme, ifølge projektchef i VandCenter Syd, Troels Kærgaard Bjerre.

- De problemer, vi har nu, dem vil vi også have de næste mange år. Så det er blevet et vilkår for os som vandforsyning at skulle håndtere forurenet grundvand med pesticider, siger Troels Kærgaard Bjerre til TV 2 Fyn.

Sprøjteophør i Odense

For at sikre rent drikkevand i fremtiden, har politikerne i By- og kulturudvalget i Odense Kommune netop indstillet til et forbud mod at sprøjte med pesticider i de "boringsnære beskyttelsesområder". Indstillingen skal formelt godkendes af Odense Byråd. 

Læs også: Antenneforening i Odense:
  • Det ligner systematisk ødelæggelse
Gå tilbage Del
5. okt. 2021 kl. 22:05

Antenneforening i Odense:
  • Det ligner systematisk ødelæggelse

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Dyrup-Sanderum Antenneforening oplever at konkurrenten TDC ofte laver skader på deres kabelnetværk, når der nedgraves fibernet i deres område.

Intet internet og intet TV. 

Det er der ikke mange hustande i Danmark, der lever uden. Men for en antenneforening i Odense har det været næsten hverdag at miste forbindelsen til de to. 

Dyrup-Sanderum Antenneforening leverer internet og tv til cirka 4.400 borgere i Odense. Og ifølge foreningen sker det næsten dagligt, at foreningens kabler, der ligger i jorden, bliver gravet over.

“Det ligner systematisk ødelæggelse”

— Henrik Lindholm

Det er TDC, der er ved at lægge fibernet ned i samme område, som foreingen har deres kabler. Et arbejde, der udføres af TDC's underleverandør VIKTECH.

De mange overgravninger har tvunget den lokale forening til at ansætte en ekstra tekniker for at følge med de mange reparationer.

Det er et stort problem. For kablerne skal samles meget præcist af teknikere, ellers virker de ikke optimalt. Og hvis det ikke meldes ind til foreningen, er det svært for dem at opdage det.

- Man kan jo ikke se skaden, før vores kunders net bliver tilpas langsomt, fortæller Henrik Lindholm.

Og det er til stor frustration for foreningen. 

- Det ligner systematisk ødelæggelse, konstaterer Henrik Lindholm, der dog indrømmer at han ikke har noget bevis for det.

Ifølge Henrik Lindholm kunne hovedparten af overgravningerne dog være undgået. Han mener ikke, at man er god nok til at følge tegningerne over foreningens kabler, når der bliver gravet. 

Brev til kommunen

Det har fået foreningens bestyrelse til at skride til handling. Derfor har Henrik Lindholm skrevet et langt brev til Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), og stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen.   

I brevet beskriver foreningen de omfattende og gentagende skader på deres ejendom og på kommunens fællesarealer. Blandt andet er man utilfreds med den stand, som fortovene bliver efterladt i efter gravearbejdet. 

- Målet er at få kommunen til midlertidigt at suspendere gravetilladelsen og indbyde til en fælles snak med TDC, forklarer Henrik Lindholm. 

Han er blevet inviteret til et møde med kontorchef for vejmyndigheden Jacob Juhl Harberg senere denne uge om sagen. 

Underdirektør i TDC Henrik Leu siger til TV 2 Fyn i et skriftligt svar, at TDC gør deres bedste for at undgå overgravninger i forbindelse med etableringen af ny fiber og afviser, at der ligger bevidste handlinger bag. 

Firmaet påpeger, at overgravninger øger deres omkostninger til gravearbejdet, og at man derfor forsyner underleverandører med tegninger af graveområdets ledningsstruktur.

I forbindelse med projektet er der blevet hentet tegninger ind over allerede eksisterende kabler. Men desværre kan der forekomme overgravninger alligevel.

- I visse tilfælde, så er de tegninger dog desværre ikke retvisende, eksempelvis fordi kablerne er etableret for flere år siden, forklarer Henrik Leu. 

 

For VandCenter Syd betyder det, at der nu bliver sat ekstra skub i at gennemføre tiltag, som skal beskytte grundvandet.

- Vi har sat et forsøg i gang, hvor vi behandler vandet fra en af de boringer, som er rigtig hårdt ramt af forurening med pesticider. I første omgang er det som en afværgeforanstaltning, hvor det ikke bliver ledt til drikkevandsproduktionen, men ud i de vandløb, når de er blevet renset, siger Troels Kærgaard Bjerre. 

Hvis det på sigt skal være muligt at bruge det rensede vand som drikkevand, vil det kræve en tilladelse fra Odense Kommune.

Rekordår

I hele 2020 blev der fundet pesticidrester i 51,8 procent af målingerne. I 2016 var tallet 25,2 procent.

Danmarks Naturfredningsforening mener, at 2021 kan blive et rekordår for fund af pesticider i drikkevandet.

Læs også: Letbanen mangler dokumentation: Banedanmark stopper testkørsel
Gå tilbage Del
5. okt. 2021 kl. 20:17

Letbanen mangler dokumentation: Banedanmark stopper testkørsel

Odense Letbane har måttet stoppe sine testkørsler indtil dokumentationen for, at deres signal ikke påvirker det øvrige tognet, er på plads.

Der bliver arbejdet hårdt på at finde en løsning mellem Odense Letbane og Banedanmark, som driver og vedligeholder det danske jernbanenet.

Men indtil det er på plads, kan Odense Letbane ikke foretage testkørsler med letbanetogene på dele af letbanestrækningen i Odense. Seneste testkørsel var 28. august.

- Vi skal have dokumenteret, at når man sætter strøm til og begynder at køre på Odense Letbanes nye system, at det så ikke påvirker vores gamle sikringsanlæg. Det er en problemstilling, som vi altid skal håndtere, når vi arbejder med strøm tæt på banen, siger Peter Jonasson, der er anlægsdirektør i Banedanmark, til TV 2 Fyn.

Som Fyens Stiftstidende mandag kunne afsløre, så er Odense Letbane i problemer og risikerer at udskyde åbningen af letbanen.

Ifølge avisen er det, blandt andet fordi letbanen og Banedanmark er i ”dyb uenighed” og ”benhård strid” med hinanden.

Sådan vil Banedanmark dog ikke betegne situationen.

- Vi har et godt og konstruktivt samarbejde med Odense Letbane, og vi oplever sådan set at vi alle sammen trækker i den samme retning i forhold til at få Odense Letbane hurtigst muligt i drift, siger Peter Jonasson.

Alligevel bekræfter Banedanmark, at Odense Letbane ikke kan fortsætte deres testkørsel på udvalgte strækninger.

Betyder det her så, at I har sat en stopper for Odense Letbanes testkørsel indtil I har den dokumentation?

- Nogen tests er blevet gennemført. Nogen tests er nødt til at afvente, at vi lige får de her ting på plads. Men det er helt i overensstemmelse med Odense Letbane og os.

Jeg skal bare være helt sikker på, at det her har haft betydning for, at Odense Letbane ikke har kunne lave den testkørsel, som de gerne ville.

- De har været nødt til at afvente, at de får sat den rigtige overvågning af vores anlæg op, og det kræver nogle tests hos dem i forhold til det her, og når det er gennemført, vil de kunne gennemføre deres øvrige tests.

Hvornår forventer I, det vil kunne ske?

- Vi er i et godt og konstruktivt samarbejde, men som sagt: Det er komplekst, så jeg tror vi alle arbejder efter at løse det hurtigst muligt.

Løsning på vej

Banedanmark bekræfter over for TV 2 Fyn, at der ikke er tilstrækkeligt bevis for, at Odense Letbanes system påvirker Banedanmarks, der hvor letbanen og jernbanenettet kommer tæt på hinanden. Og det er afgørende, at der er styr på det, for det handler i sidste ende om passagernes sikkerhed.

- Det er ikke helt ukompliceret, men vi har en løsning, og vi arbejder på at få den dokumenteret, fortæller Peter Jonasson.

Hvad er det I mangler dokumentation på?

- Det er meget teknisk. Men det er jo, at når man har strøm på ét anlæg, så kan det påvirke et andet anlæg. Det er en meget, meget lille risiko, men det er en reel risiko, og det handler om passagernes sikkerhed, og derfor er vi nødt til at tage den seriøst. Det oplever vi kun Odense Letbane gør.

Banedanmark og Odense Letbane har sammen opstillet et testprogram, som skal gennemføres for at sikre, at Odense Letbanes anlæg ikke påvirker Banedanmarks anlæg.

Mogens Hagelskær, der er administrerende direktør for Odense Letbane, har afvist at stille op til interview med Fyens Stiftstidende, men skrev i et skriftligt svar til avisen.

- Vi forventer fortsat, at letbanen åbner omkring årsskiftet. Der er mange forhold omkring sikkerhed og godkendelser, der skal falde på plads, og vi er ikke selv herre over dem alle sammen. Af samme grund holder vi en vis margin omkring tidspunktet for letbanens driftsstart. Men eventuelle udsagn om, at driftsstarten skulle blive ”flere måneder forsinket”, kan vi ikke genkende". 

Efter planen skal Odense Letbane tages i brug omkring årsskiftet. 

Grunden til, at der i disse år findes en del flere pesticidrester i det danske drikkevand, er, at man i de seneste år er begyndt at analysere en række nye stoffer.

- Man har anerkendt, at man har undervurderet problemet, og man har erkendt, at man skal undersøge for flere stoffer. Vi kan se, at problemet er langt større, end vi troede, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident Danmarks Naturfredningsforening.

11. dec. 2024 kl. 6:00
Tophistorie

Lars så sig selv blive gift og skilt på tv med sin nye kæreste i hånden: - Det var lidt skægt

LYT
Del
Link
kopieret!

Det kræver stort mod og sårbarhed at lade hele Danmark følge med i ens kærlighedsliv på landsdækkende tv.

Men det er vilkåret for at deltage i DR-programmet 'Gift ved første blik'.

En af de modige deltagere i seneste sæson var Lars Løvendahl fra Faaborg, der på trods af stor ihærdighed i programmet, måtte lade sig skille til sidst.

Men selvom det ikke lykkedes at finde kærligheden på tv, så tog hans liv snart en markant drejning.

Kærligheden vandt

Lars Løvendahl skulle ikke gå ledig på datingmarkedet ret længe efter programmerne var optaget.

I sommer - inden programmerne var sendt i TV - hev nogle venner ham med til padeltræning, men hvad han ikke vidste var, at han var ved at blive sat op med deres veninde, Matilde Christensen.

Efter noget tid drak de to en kop kaffe sammen, og så udviklede deres relation sig.

- Jeg faldt først og fremmest for hendes personlighed, og fordi hun har en ufattelig god energi. Hun går til alt med et positivt sind, siger Lars Løvendahl.

Så programmet sammen

Parret mødte hinanden én måned før, at Gift ved første blik blev vist på DR.

Det betød også, at Mathilde Christensen skulle overvære hendes nye kæreste i et kærlighedseksperiment med en anden kvinde uge efter uge.

- Det var da underligt at se ham flirte med en anden kvinde, men samtidig var det jo også lidt skægt, siger Mathilde Christensen.

Venner og familie ringede til hende for at udtrykke medfølelse overfor Lars, der ofte mødte modstand i programmet.

Den medfølelse kunne de dog godt pakke væk igen.

- Folk synes, at han var så sød. De synes, det var synd, at han ikke altid blev mødt, når han for eksempel gav blomster i programmet. Men det var jo ikke synd, for ellers havde jeg jo ikke mødt ham, griner Matilde Christensen.

11. dec. 2024 kl. 8:22
Camilla Feldt

International hitmager gæster Heartland - og det gør Danmarks popdronninger og -konger også

LYT
Del
Link
kopieret!

Heartland har onsdag offentliggjort, at verdensstjernen John Legend bliver hovednavn om torsdagen på sommerens festival.

- John Legend er på mange måder en af de mest toneangivende musikere i dette årtusinde – både som solist, gennem sine samarbejder med store stjerner som Kanye West og Lauryn Hill og sine bidrag til både film- og teaterverdenen, lyder det fra festivaldirektør Ulrik Ørum-Petersen i en pressemeddelelse.

Udover Legend er syv andre navne tilføjet til programmet, heriblandt nogle af Danmarks største livenavne i MØ, Nik & Jay og Tobias Rahim.

Andre navne i dagens musikoffentliggørelse tæller to relativt nye spillere, Annika og Kind mod Kind.

11. dec. 2024 kl. 8:08

Fynske fængsler kan få flere betjente på gangene - men det er ikke nødvendigvis godt

LYT
Del
Link
kopieret!

Der kan meget muligt lande en ekstraopgave i de fynske fængselsbetjentes hænder inden længe.

Udvalgte danske fængsler skal nemlig efteruddanne op til 25 fængselsbetjente fra Kosovo i 2025.

Det skriver Fængselsforbundet i en pressemeddelelse.

Hvilke fængsler, der konkret bliver involveret, er endnu ikke besluttet, men ifølge forbundet er det ikke helt utænkeligt, at fængsler som Ringe eller Nyborg, der har udvisningsdømte siddende, er i kikkerten.

Fængselsforbundet har mødt forslaget med skepsis, fordi betjentene i forvejen er presset, og oplæring ifølge forbundet tærer på kræfterne.

På Nyborg Fængsel sidder nogle indsatte i forvejen ubevogtet på grund af manglende arbejdskraft.

11. dec. 2024 kl. 6:26
Energi Fyn

Usædvanligt vejr sender elprisen på himmelflugt - her topper den

LYT
Del
Link
kopieret!

Det er nok ikke onsdag, man skal støvsuge hytten eller sætte en storvask over.

På grund af manglende vind i Europa er der nemlig udsigt til usædvanligt høje elpriser, der sidst på eftermiddagen når op over 6 kroner per kilowatt-time inklusive moms, afgifter og tariffer.

Det er en usædvanlig situation, lyder det fra chefkonsulent Kristian Rune Poulsen fra Green Power Denmark, der er energisektorens brancheorganisation.

- Det er meget høje elpriser, vi får onsdag. Det er bestemt ikke hverdagskost, og det er nærmest fra morgen til aften, elprisen er høj.

Den manglende vind betyder, at kul- og oliekraftværker skal levere den sidste kilowatt-time, og det er her, det bliver dyrt.

11. dec. 2024 kl. 6:05

Onsdag byder på mulighed for sol

LYT
Del
Link
kopieret!

Onsdagen begynder med delvist klart vejr og temperaturer omkring frysepunktet, nogle steder under, hvorfor man kan opleve glatte vejbaner og fortov.

I løbet af dagen kommer temperaturerne op omkring fire grader, mens der også bliver plads til lidt solskin.

Det meste af tiden vil det dog være skyet, men der er ikke umiddelbart udsigt til regn.

10. dec. 2024 kl. 22:02
Ole Holbech

Borgmester melder sig klar til endnu en tørn

LYT
Del
Link
kopieret!

Socialdemokratiets bedste bud på en borgmester i Kerteminde hedder stadig Kasper Ejsing Olesen. Det oplyser formanden for Socialdemokraterne i Kerteminde Kommune, Michael Gammelgaard, tirsdag aften i en pressemeddelelse.

50-årige Kasper Ejsing Olesen er nuværende borgmester i Kerteminde Kommune, et erhverv han har haft de seneste to valgperioder. Næste kommunalvalg er 18. november 2025.

Ved seneste kommunalvalg i 2021 var der et større drama i forbindelse med den efterfølgende konstituering, men Kasper Ejsing Olesen nåede at afværge et borgmesterkup, selvom der egentlig var et blåt flertal.

Læs også: Kovending i drama om konstituering i Kerteminde
Gå tilbage Del
19. nov. 2021 kl. 13:56
Opdateret: 19. nov. 2021 kl. 19:31

Kovending i drama om konstituering i Kerteminde

Pernille Gram

Faren for at miste borgmesterkæden ved et nyt kup i Kerteminde ser ud til at være drevet over for Kasper Ejsing Olesen.

Opdatering

  1. Artiklen er opdateret med udtalelse fra Klavs Norup Lauridsen fra Konservative.

  2. Artiklen er opdateret med yderligere udtalelser fra Klavs Norup Lauridsen.

Der opstod torsdag eftermiddag pludselig tvivl om den konstitueringsaftale, som gør socialdemokraten Kasper Ejsing Olesen til borgmester i Kerteminde.

Resultaterne på valgaftenen viste sig et blåt flertal på 13 mandater mod 12, men Dansk Folkeparti forlod det borgerlige valgforbund og pegede i stedet med sit ene, afgørende mandat på Kasper Ejsing Olesen som borgmester.

Men torsdag fortalte Klavs Norup Lauridsen, der er gruppeformand for Konservative i Kerteminde, at han havde været i kontakt med Dansk Folkeparti.

Klavs Norup Lauridsen fortalte, at han havde været hjemme hos Lone Kiilerich, der er DF's formand i lokalforeningen i Kerteminde.

Ingen af parterne ville dog røbe noget om indholdet af mødet, og derfor opstod der spekulation om, hvorvidt der var et kup under opsejling. Et kup, der i så fald ville gøre Klavs Norup Lauridsen til borgmester i stedet.

Kup afblæst

Fredag formiddag afviser Terje Pedersen, der tirsdag blev valgt til byrådet for Dansk Folkeparti i kommunen, at der er et kup under opsejling.

- Jeg står fuldt ved den aftale om konstituering, som gør Kasper Ejsing Olesen til borgmester, siger Terje Pedersen.

“Jeg kan godt forstå, at folk bliver politikertrætte”

— Lone Kiilerich, formand for DF i Kerteminde

Han understreger over for TV 2 Fyn, at beslutningen om at støtte en rød borgmester er godkendt af partitoppen i København.

- Jeg har fuld opbakning fra partiledelsen på Christiansborg til det, jeg har gjort, siger Terje Pedersen.

DF: Relationen er ikke god 

DF’s lokalformand Lone Kiilerich bekræfter mødet med Konservative, men fortæller til TV 2 Fyn, at der ikke kom noget konstruktivt ud af mødet. 

Tværtimod blev stemningen mellem de to partier kun dårligere.

- Relationen er ikke god. Jeg er blevet trådt over tæerne. De har behandlet mig og Terje (Pedersen, red.) dårligt, og jeg plejer ikke at blive pigesur. Men jeg kan godt forstå, at folk bliver politikertrætte, siger Lone Kiilerich.

Til gengæld for at pege på en socialdemokratisk borgmester fik Terje Pedersen posten som første viceborgmester og posten som formand for Plan- og Teknikudvalget.

Ifølge lokalformanden, som selv røg ud af byrådet da Dansk Folkeparti mistede det ene af sine to mandater i Kerteminde, har Konservative efter konstitueringen opført sig nedladende over for Dansk Folkeparti.

Ifølge Lone Kiilerich har Konservative beskyldt Terje Pedersen og DF for kun at gå med i konstitueringen for personligt at få fremtrædende poster.

- Og Konservative kalder sig for et ordentligt parti. De nærmest håner og griner af vores vælgere. Vi fik et mandat, og her har vi vores indflydelse – det kalder jeg politik. Men når man siger, at vi gør det for egen vindings skyld. Det er for galt, siger en tydeligt vred Lone Kiilerich. 

Op til valget var der indgået et valgforbund med Dansk Folkeparti, Konservative, Venstre og Nye Borgerlige. Men DF valgte altså alligevel at pege på den socialdemokratiske borgmesterkandidat. 

– Det er et teknisk valgforbund, og det har vi hele tiden sagt. Der har været et enormt godt samarbejde med Kasper (Ejsing Olesen, red.), og sådan vil vi gerne have det fire år frem. Når Konservative starter sådan, som de gør, så får de det svært, siger Lone Kiilerich.  

Til det siger konservative Klavs Norup Lauridsen, at han og partiet bakker op om konstitueringen.

- Vi blev inviteret til et kaffemøde af Dansk Folkeparti, og jeg deltog i respekt for de borgerlige vælgere og Dansk Folkeparti. Jeg står ikke inde for andet end et godt samarbejde i byrådssalen, siger Klavs Norup Lauridsen og tilføjer:

- Vi har haft et bredt samarbejde de sidste fire år, og det får vi igen. Og det med valg, som vi har haft, så vil vi selvfølgelig vise, at vi vil føre en borgerlig politik - og det kommer vi til.

Klavs Norup Lauridsen siger desuden, at Konservative og Dansk Folkeparti har meget forskellige opfattelse af, hvad der skete på valgaftenen - og også i dagene efter.

- Det var tydeligt, at Dansk Folkeparti havde en aftale med Socialdemokratiet. Vi lever i et frit Danmark. Derfor må Terje og Lone Kiilerich vælge som de har lyst, men de må også være klar til, at stå til ansvar om fire år overfor deres borgerlige vælgere. 

Borgmester ikke overrasket

Selv om borgmester Kasper Ejsing Olesen torsdag aften var noget overrasket over at høre om mødet mellem Dansk Folkeparti og Konservative, så kommer konklusionen, altså at DF fortsat støtter ham som borgmester i de næste fire år, ikke for alvor bag på ham.

- Det er jo det, de har sagt hele tiden. Det sagde de til mig tirsdag aften, og det sagde de til mig i dagene efter også, når jeg har snakket med dem, siger Kasper Ejsing Olesen (S).

DF'erne har også fortalt borgmesteren om det pres, der er blevet lagt på dem efter konstitueringsaftalen, og som Lone Kiilerich kalder en hån af DF.

- Jeg har jo også godt lagt mærke til, at der er et andet parti, der forsøger at ændre noget, og det giver selvfølgelig altid noget uro. Men jeg synes stadig, som jeg hele tiden har sagt, at det rigtigste for Kerteminde Kommune er en så bred konstituering, som vi lavede i tirsdags, og den vil jeg rigtig gerne stå i spidsen for, siger Kasper Ejsing Olesen.

Trods uroen er Konservative fortsat velkomne i den indgåede konstituering, understreger han.

- Selv om nogen har forsøgt at ændre konstitueringen, så skal de være velkomne til at være med i den.

Får uroen betydning for samarbejdet i det nye byråd?

- Det håber jeg ikke. Jeg håber rigtig meget, at det var et spil om, hvem der skal være borgmester. Nu er det vigtigste, hvordan vi får Kerteminde Kommune bedst videre, siger borgmesteren.

10. dec. 2024 kl. 21:12

Christoffer Lilleholt politik-exit vækker forståelse på gaden

LYT
Del
Link
kopieret!

Mandag annoncerede Christoffer Lilleholt, at han var færdig som politiker. På gaden i Odense var der efterfølgende delte holdninger til, at de ikke længere kan stemme på ham.

Men en ting er holdningen til politikeren og det parti, han repræsenterer. Christoffer Lilleholts begrundelse om, at han vil prioritere familien og sine børn, var der stor sympati for.

Hør reaktionerne på Christoffer Lilleholts exit i politik i videoen ovenover.

10. dec. 2024 kl. 20:03
Vesselfinder.com

Borgmester vil have russiske gasskibe ud af havnen - minister vil hjælpe

LYT
Del
Link
kopieret!

Det er et problem, at naturgasskibe med forbindelse til Rusland bliver serviceret i Odense Havn. Det mener Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S), der qua sit borgmesterjob er næstformand i bestyrelsen i Odense Havn.

Han har henvendt sig til Regeringen og opfordret til, at der strammes op på gældende restriktioner, så de kan afvise skibene, fremgår det af borgmesterens henvendelse, som TV 2 Fyn har fået tilsendt.

Mandag har Erhvervsminister Morten Bødskov (S) svaret skriftligt, at Regeringen er bekendt med problemet og er af den opfattelse, at forsøg på at omgå EU’s sanktioner mod Rusland skal mindskes. Derfor arbejder danske myndigheder på at finde en fælles løsning på problemet i EU.

Læs også: Skibe med russisk gas plejes i Odense - nu kræves redegørelse
Gå tilbage Del
6. sep. 2024 kl. 20:53

Skibe med russisk gas plejes i Odense - nu kræves redegørelse

Vesselfinder.com

Fredag aften skriver Ekstra Bladet i samarbejde med Danwatch, at borgmester i Odense Kommune, Peter Rahbæk Juel (S), har bedt om en redegørelse fra Odense Havn.

Det skyldes, at de to medier har gjort ham bekendt med, at der er naturgasskibe med forbindelse til Rusland, som bliver serviceret i I Odense Havn af det danske selskab Fayard.

Det er Odense Kommune, som ejer Odense Havn, og qua sit borgmesterjob er Peter Rahbæk Juel næstformand i bestyrelsen i Odense Havn. Til Ekstra Bladet fortæller han dog i et skriftligt svar, at "han ikke har kendt noget til skibene med de russiske forbindelser".

Peter Rahbæk Juel oplyser dog, at selvom han forventer, at alle regler bliver overholdt, så har han alligevel bedt om en redegørelse fra Odense Havn til Økonomiudvalget.

Det danske selskab Fayard er ejet af Thomas Andersen og i bestyrelsen finder man blandt andet fynske Torben Østergaard-Nielsen, som det seneste års tid har været i vælten for sin rolle i Nordic Waste-sagen fra Randers Kommune.

10. dec. 2024 kl. 19:08

Lokale ildsjæle hædres for deres forvandling af udslidt boldbane

LYT
Del
Link
kopieret!

I 10 år har Odense Kommune drevet en pulje til at fremme lokalområder under navnet “Borgerne Bestemmer”. Mandag var det tid til at fejre de forskellige lokale ildsjæle, som var mødt talstærkt op på rådhuset.

Således var 100 odenseanere med til at overvære Davinde Fælled løbe med titlen som årtiets Borgerne Bestemmer-projekt. En titel, de vinder for at forvandle en udslidt boldbane til en vild naturhave, skriver Odense Kommune i en pressemeddelelse.

Naturhaven er bygget af mere end 60 frivillige, og i sommermånederne arrangeres der fællesspisning, ligesom der blandt meget andet også afholdes musikfestival. Juryen fremhæver da også netop engagementet omkring haven som noget særligt.

10. dec. 2024 kl. 18:15

Her undviger Christoffer Lilleholt spørgsmål om sin far

LYT
Del
Link
kopieret!

Hvad med din far?

Sådan lyder spørgsmålet til Christoffer Lilleholt. Et spørgsmål, der henviser til, at hans far Lars Christian Lilleholt er i spil til at overtage hans rolle som førsteudfordrer til Peter Rahbæk Juel (S) og borgmesterkæden.

Men den nu tidligere rådmand er ikke meget for at gå ind i den diskussion. Se mere i videoen ovenover.

10. dec. 2024 kl. 17:43
Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Analyse - derfor vil ingen sige noget om situationen i Venstre

LYT
Del
Link
kopieret!

Efter Christoffer Lilleholts farvel til politik mangler Venstre i Odense en ny spidskandidat. Ifølge TV 2 Fyns oplysninger, så nævnes hans far Lars Christian Lilleholt som en stærk kandidat.

Den mangeårige folketingspolitiker og tidligere minister er ikke meget for selv at tale om, hvorvidt han er på vej tilbage til byrådet i Odense, men tirsdag kom der er en klar opfordring fra den største Venstrevælgerforening i Odense.

Jakob Faber Hartig, der er formand for vælgerforeningen i Odense City, opfordrer Lars Christian Lilleholt til at stille op mod Peter Rahbæk Juel (S) i kampen om borgmesterposten, når der i november 2025 er kommunalvalg.

Bedt om at tie

Men det er den første - og indtil videre - eneste i Venstres bagland, der vil åbne munden og udtale sig om Venstres kommende spidskandidat. TV 2 Fyns samfundsredaktør, Jakob Risbro, fortæller, at de seks vælgerforeninger i Odense er blevet bedt om at gå stille med dørene, men den opfordring har vælgerforeningen i Odense City altså ikke valgt at følge.

- Og det er parentes bemærket lige netop den vælgerforening, hvor hans hustru Jane Lilleholt tidligere har været formand, fortæller Jakob Risbro, der samtidig fortæller, at han tirsdag har talt med Lars Christian Lilleholt, som ikke har nogen kommentarer:

- Det lægger et vis pres på Lars Christian Lilleholt, at der er nogen, der opfordrer ham til at stille op som spidskandidat. Hvis han nu ikke ville være spidskandidat, så ville det letteste for ham være at gå ud og sige, at han ikke er interesseret.

Bølger gik højt på møde

TV 2 Fyns samfundsredaktør, Jakob Risbro, vurderer, at når Lars Christian Lilleholt ikke melder klart ud, om han vil - eller ikke vil - stille op som spidskandidat for Venstre i Odense, så kan det være, at han har en interesse i at holde spekulationerne og overvejelserne i live.

Mandag aften mødtes byrådsmedlemmerne for Venstre i Odense for at konstituere sig og vælge en ny rådmand. Den ære tilfaldt Claus Horden, men han har ikke planer om at blive spidskandidat, fortalte han i går.

- Det, vi hører er, at bølgerne gik højt på mødet. Lars Chistian Lilleholts navn blev nævnt som ny spidskandidat, men der er ikke er enighed om, at han skal være ny spidskandidat.

Det er dog i sidste ende Venstres medlemmer i Odense og ikke i byrådet, der afgør det.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her