Pesticider i drikkevandet: Odense vil forbyde sprøjtegift nær boringer
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Der er blevet fundet pesticidrester i 63 procent af indberettede analyser fra drikkevandsboringer i Danmark. I Odense vil man nu forbyde brugen af pesticider nær grundvandsboringerne.
I årets første otte måneder er der fundet pesticidrester i 63,1 procent af de 1355 indberettede analyser fra aktive drikkevandsboringer i Danmark.
I 14 procent af prøverne er grænseværdierne overskredet.
I Odense Kommune har man også fundet pesticider i grundvandet, og i cirka en tredjedel af alle boringer, har de påvist værdier, der ligger over grænseværdien.
Et problem, der ikke bliver løst lige med det samme, ifølge projektchef i VandCenter Syd, Troels Kærgaard Bjerre.
- De problemer, vi har nu, dem vil vi også have de næste mange år. Så det er blevet et vilkår for os som vandforsyning at skulle håndtere forurenet grundvand med pesticider, siger Troels Kærgaard Bjerre til TV 2 Fyn.
Sprøjteophør i Odense
For at sikre rent drikkevand i fremtiden, har politikerne i By- og kulturudvalget i Odense Kommune netop indstillet til et forbud mod at sprøjte med pesticider i de "boringsnære beskyttelsesområder". Indstillingen skal formelt godkendes af Odense Byråd.
Antenneforening i Odense:
- Det ligner systematisk ødelæggelse
Dyrup-Sanderum Antenneforening oplever at konkurrenten TDC ofte laver skader på deres kabelnetværk, når der nedgraves fibernet i deres område.
Intet internet og intet TV.
Det er der ikke mange hustande i Danmark, der lever uden. Men for en antenneforening i Odense har det været næsten hverdag at miste forbindelsen til de to.
Dyrup-Sanderum Antenneforening leverer internet og tv til cirka 4.400 borgere i Odense. Og ifølge foreningen sker det næsten dagligt, at foreningens kabler, der ligger i jorden, bliver gravet over.
Det er TDC, der er ved at lægge fibernet ned i samme område, som foreingen har deres kabler. Et arbejde, der udføres af TDC's underleverandør VIKTECH.
De mange overgravninger har tvunget den lokale forening til at ansætte en ekstra tekniker for at følge med de mange reparationer.
Det er et stort problem. For kablerne skal samles meget præcist af teknikere, ellers virker de ikke optimalt. Og hvis det ikke meldes ind til foreningen, er det svært for dem at opdage det.
- Man kan jo ikke se skaden, før vores kunders net bliver tilpas langsomt, fortæller Henrik Lindholm.
Og det er til stor frustration for foreningen.
- Det ligner systematisk ødelæggelse, konstaterer Henrik Lindholm, der dog indrømmer at han ikke har noget bevis for det.
Ifølge Henrik Lindholm kunne hovedparten af overgravningerne dog være undgået. Han mener ikke, at man er god nok til at følge tegningerne over foreningens kabler, når der bliver gravet.
Brev til kommunen
Det har fået foreningens bestyrelse til at skride til handling. Derfor har Henrik Lindholm skrevet et langt brev til Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), og stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen.
I brevet beskriver foreningen de omfattende og gentagende skader på deres ejendom og på kommunens fællesarealer. Blandt andet er man utilfreds med den stand, som fortovene bliver efterladt i efter gravearbejdet.
- Målet er at få kommunen til midlertidigt at suspendere gravetilladelsen og indbyde til en fælles snak med TDC, forklarer Henrik Lindholm.
Han er blevet inviteret til et møde med kontorchef for vejmyndigheden Jacob Juhl Harberg senere denne uge om sagen.
Underdirektør i TDC Henrik Leu siger til TV 2 Fyn i et skriftligt svar, at TDC gør deres bedste for at undgå overgravninger i forbindelse med etableringen af ny fiber og afviser, at der ligger bevidste handlinger bag.
Firmaet påpeger, at overgravninger øger deres omkostninger til gravearbejdet, og at man derfor forsyner underleverandører med tegninger af graveområdets ledningsstruktur.
I forbindelse med projektet er der blevet hentet tegninger ind over allerede eksisterende kabler. Men desværre kan der forekomme overgravninger alligevel.
- I visse tilfælde, så er de tegninger dog desværre ikke retvisende, eksempelvis fordi kablerne er etableret for flere år siden, forklarer Henrik Leu.
For VandCenter Syd betyder det, at der nu bliver sat ekstra skub i at gennemføre tiltag, som skal beskytte grundvandet.
- Vi har sat et forsøg i gang, hvor vi behandler vandet fra en af de boringer, som er rigtig hårdt ramt af forurening med pesticider. I første omgang er det som en afværgeforanstaltning, hvor det ikke bliver ledt til drikkevandsproduktionen, men ud i de vandløb, når de er blevet renset, siger Troels Kærgaard Bjerre.
Hvis det på sigt skal være muligt at bruge det rensede vand som drikkevand, vil det kræve en tilladelse fra Odense Kommune.
Rekordår
I hele 2020 blev der fundet pesticidrester i 51,8 procent af målingerne. I 2016 var tallet 25,2 procent.
Danmarks Naturfredningsforening mener, at 2021 kan blive et rekordår for fund af pesticider i drikkevandet.
Letbanen mangler dokumentation: Banedanmark stopper testkørsel
Odense Letbane har måttet stoppe sine testkørsler indtil dokumentationen for, at deres signal ikke påvirker det øvrige tognet, er på plads.
Der bliver arbejdet hårdt på at finde en løsning mellem Odense Letbane og Banedanmark, som driver og vedligeholder det danske jernbanenet.
Men indtil det er på plads, kan Odense Letbane ikke foretage testkørsler med letbanetogene på dele af letbanestrækningen i Odense. Seneste testkørsel var 28. august.
- Vi skal have dokumenteret, at når man sætter strøm til og begynder at køre på Odense Letbanes nye system, at det så ikke påvirker vores gamle sikringsanlæg. Det er en problemstilling, som vi altid skal håndtere, når vi arbejder med strøm tæt på banen, siger Peter Jonasson, der er anlægsdirektør i Banedanmark, til TV 2 Fyn.
Som Fyens Stiftstidende mandag kunne afsløre, så er Odense Letbane i problemer og risikerer at udskyde åbningen af letbanen.
Ifølge avisen er det, blandt andet fordi letbanen og Banedanmark er i ”dyb uenighed” og ”benhård strid” med hinanden.
Sådan vil Banedanmark dog ikke betegne situationen.
- Vi har et godt og konstruktivt samarbejde med Odense Letbane, og vi oplever sådan set at vi alle sammen trækker i den samme retning i forhold til at få Odense Letbane hurtigst muligt i drift, siger Peter Jonasson.
Alligevel bekræfter Banedanmark, at Odense Letbane ikke kan fortsætte deres testkørsel på udvalgte strækninger.
Betyder det her så, at I har sat en stopper for Odense Letbanes testkørsel indtil I har den dokumentation?
- Nogen tests er blevet gennemført. Nogen tests er nødt til at afvente, at vi lige får de her ting på plads. Men det er helt i overensstemmelse med Odense Letbane og os.
Jeg skal bare være helt sikker på, at det her har haft betydning for, at Odense Letbane ikke har kunne lave den testkørsel, som de gerne ville.
- De har været nødt til at afvente, at de får sat den rigtige overvågning af vores anlæg op, og det kræver nogle tests hos dem i forhold til det her, og når det er gennemført, vil de kunne gennemføre deres øvrige tests.
Hvornår forventer I, det vil kunne ske?
- Vi er i et godt og konstruktivt samarbejde, men som sagt: Det er komplekst, så jeg tror vi alle arbejder efter at løse det hurtigst muligt.
Løsning på vej
Banedanmark bekræfter over for TV 2 Fyn, at der ikke er tilstrækkeligt bevis for, at Odense Letbanes system påvirker Banedanmarks, der hvor letbanen og jernbanenettet kommer tæt på hinanden. Og det er afgørende, at der er styr på det, for det handler i sidste ende om passagernes sikkerhed.
- Det er ikke helt ukompliceret, men vi har en løsning, og vi arbejder på at få den dokumenteret, fortæller Peter Jonasson.
Hvad er det I mangler dokumentation på?
- Det er meget teknisk. Men det er jo, at når man har strøm på ét anlæg, så kan det påvirke et andet anlæg. Det er en meget, meget lille risiko, men det er en reel risiko, og det handler om passagernes sikkerhed, og derfor er vi nødt til at tage den seriøst. Det oplever vi kun Odense Letbane gør.
Banedanmark og Odense Letbane har sammen opstillet et testprogram, som skal gennemføres for at sikre, at Odense Letbanes anlæg ikke påvirker Banedanmarks anlæg.
Mogens Hagelskær, der er administrerende direktør for Odense Letbane, har afvist at stille op til interview med Fyens Stiftstidende, men skrev i et skriftligt svar til avisen.
- Vi forventer fortsat, at letbanen åbner omkring årsskiftet. Der er mange forhold omkring sikkerhed og godkendelser, der skal falde på plads, og vi er ikke selv herre over dem alle sammen. Af samme grund holder vi en vis margin omkring tidspunktet for letbanens driftsstart. Men eventuelle udsagn om, at driftsstarten skulle blive ”flere måneder forsinket”, kan vi ikke genkende".
Efter planen skal Odense Letbane tages i brug omkring årsskiftet.
Grunden til, at der i disse år findes en del flere pesticidrester i det danske drikkevand, er, at man i de seneste år er begyndt at analysere en række nye stoffer.
- Man har anerkendt, at man har undervurderet problemet, og man har erkendt, at man skal undersøge for flere stoffer. Vi kan se, at problemet er langt større, end vi troede, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident Danmarks Naturfredningsforening.