Coronaudbrud: Det vil fynboerne vide

TV 2/Fyn finder svarene på de spørgsmål, fynboer står med efter coronavirus har ramt landet.

Coronavirus har fået myndighederne til at lukke skoler, uddannelsessteder og udstede påbud mod at forsamles mere end 100 mennesker. Den slags afføder spørgsmål, som du nu kan stille os her.

Vi svarer på så mange spørgsmål, som vi kan. Nogle af dem kræver mere end de svar, du kan læse her. De bliver fortalt i særskilte, større historier. Så kig efter flere artikler med svar på fynboernes spørgsmål her på siden.

Henrik Michelsen spørger:
- Må man igen benytte Odense Kommunes udendørs fitnessarealer og redskaber? 

 • Alle Odense Kommunes udendørs fitnesspladser er stadig lukket ned som følge af covid-19. Det står på Odense Kommunes hjemmeside her. By- og Kulturforvaltningen fortæller til TV 2/Fyn, at de følger myndighedernes genåbningsplan nøje, og at de lægger sig op ad regeringens og Folketingets partiers aftale om planerne for en genåbning af Danmark. I aftaleteksten står der, at fitnesscentre er en del af fase 4, der bliver igangsat 'primo august'. Vi har spurgt Odense Kommune, hvorfor man må spille udendørs fodbold, men ikke benytte sig af udendørs fitnessarealer. De er ikke vendt tilbage med svar. 

Mathilde Dalskov, journalist. 

Mona Petersen spørger:
- Kan man trygt gå i offentlige swimmingpools på f.eks hoteller, campingpladser mv ifm Corona? Hvordan er smitterisikoen i klorvand?

 • For det første er offentlige swimmingpool, svømmehaller og badeland stadig lukket ned. Det kan man læse mere om her.  Dernæst har hoteller og campingpladser heller ikke åbnet op for deres pools endnu, men det er lettest at spørge dem, du vil besøge. Ifølge vores ekspert er det helt usandsynligt at blive smittet gennem vand. Men ligesom alle andre steder kan man godt blive smittet direkte fra en anden badegæst, hvis man kommer for tæt på vedkommende. Man kan læse mere her. Endeligt, skulle du få lyst til at hoppe i havet til sommer, kan du læse her, hvordan du skal forholde dig. 

Sofie Dambæk Rasmussen, redaktør TV 2 Fyn.

Camilla spørger: 
- Hvornår må vi kramme igen? 

 • Du må ifølge Sundhedsstyrelsen gerne kramme dine allernærmeste, fx partner, børn og børnebørn, men undgå håndtryk, kindkys og kram til andre end dine nærmeste pårørende. Du kan læse mere i anbefalingerne her

Sofie Dambæk Rasmussen, redaktør TV 2 Fyn.

Karin Larsen spørger: 
- Skal caféer/restauranter spritte borde af mellem gæsterne?

 • Erhvervsministeriet skriver på deres hjemmeside, at virksomheden bør udarbejde en plan for rengøring og desinfektion (hyppighed efter en konkret vurdering) og bør sikre grundig rengøring af fælles kontaktpunkter, herunder med særligt fokus på håndtag, gelændre, lyskontakter, elevatorknapper, bordoverflader, vandhaner, minibarer, kasseapparater, dankortterminaler, computere, tablets, fjernbetjeninger m.v. som hyppigt berøres af mange.

Sofie Dambæk Rasmussen, redaktør TV 2 Fyn.

Jette Weber spørger: 
- Skal min familie fra Schweitz i karentæne, når de måske i slut juni kan komme til Danmark?

 • Det er ikke til at svare konkret på. I skal følge myndighedernes anvisninger - og de ændringer, der måtte komme inden slutningen af juni. Men regeringen har indført kontrol ved alle Danmarks grænser som led i indsatsen for at hæmme spredningen af COVID-19, foreløbigt frem til og med den 31. maj. Personer, der ikke har dansk statsborgerskab, men som ønsker at indrejse i Danmark, må forvente at blive afvist ved de danske grænser, herunder i danske lufthavne, medmindre de har et anerkendelsesværdigt formål med indrejsen – f.eks. hvis den pågældende bor eller arbejder i Danmark eller skal levere varer eller tjenesteydelser til Danmark. Derudover opfordres du kraftigt til at holde dig hjemme i 14 dage efter hjemkomst fra rejse i udlandet. Den kraftige opfordring gælder både danskere og udlændinge, der indrejser i Danmark.

Kilde: Udenrigsministeriet

Patrick spørger: 
- Hvad nu hvis man for eksempel har nogle varer, man skal hente i Flensborg? 

Jane spørger: 
- Hvis politikerne vil åbne grænsen op for tyske turister kan komme til Danmark og holde ferie, så betyder det vel ingen grænsehandel?

 • Onsdag den 20. maj blev alle Folketingets partier enige om en aftale om en udvidelse af genåbningens fase 2 af coronakrisen. Den betyder blandt andet, at regeringen har besluttet at udvide listen over anerkendelsesværdige formål for indrejse i Danmark fra 25. maj. Det drejer sig om følgende: Udlændinge, som ejer et sommerhus i Danmark, må fra 25. maj indrejse i Danmark. Desuden må kærester og bedsteforældre også få lov at rejse ind over grænsen til Danmark. Derudover får forretningsfolk lov til at rejse ind og ud af Danmark. Den danske regering er i øjeblikket i dialog med nabolandene i forhold til en åbning af grænserne.

Kilde: TV 2

Gurli og Kaj Hansen
- Hvordan får vi en aflyst pakkerejse refunderet af rejseselskabet, når vi afbestilte rejsen en dag for tidligt på grund af Corona og vores alder?

 • Mulighederne for refundering og generelle rettigheder omkring fortrydelse af et feriekøb afhænger blandt andet af, hvornår rejsen er bestilt, hvor den går til - og af, hvornår og hvordan rejsevejledningerne til destinationen er blevet ændret. Læs mere i denne artikel fra Forbrugerrådet.

Louise Ravn, Journalist

Kaj Damkær Hansen
- Vi er en privat andelsboligforening, som skal holde generalforsamling med 19 deltagere i et lokale på cirka 80 m3. Er det lovligt?

 • Det er op til den enkelte private andelsforening at vurdere, om det er forsvarligt at afholde generalforsamling. I den forbindelse er det vigtigt at tage hensyn til kronisk syge og andre sårbare. Vælger I at gennemføre, skal I sikre jer, at I følger sundhedsmyndighedernes anvisninger. 
  Du kan læse mere om det her.

Kristina Lund Jørgensen, journalist

Jan Slusarek spørger:
Har coronasituationen givet anledning til nye tanker om det nye OUH? 

Vi har sendt dit spørgsmål videre til Niels Nørgaard Pedersen, som er administrerende sygehusdirektør på Odense Universitetshospital. Ifølge ham er byggeriet ikke længere i en fase, hvor plantegningen eller lignende kan gentænkes. Sygehuset er nemlig færdigprojekteret og byggeriet er i gang.

- Der er allerede planlagt et særligt højisolationsafsnit, og der skal stadig kun være enestuer. Netop enestuerne er rigtigt gode i forbindelse med at forhindre smitsomme sygdomme i at brede sig. Når man har patienterne liggende på enestuer, er det meget nemmere at isolere dem – og dermed får man jo også forhindret smittespredningen, siger han.

Mathilde Dalskov, journalist. 

Ole Hammershøy skriver:
- Jeg undrer mig over, at jeg ikke kan finde et sted, der har håndsprit og ansigtsmasker til salg. Jeg har forsøgt mig masser af steder. 

Vi har spurgt Salling Group, om de kan skaffe håndsprit til hylderne. Svaret lyder, at det ikke er noget problem at skaffe håndsprit til medarbejdere og kunder, når de befinder sig i butikken. Der er dog stadig stor efterspørgsel på små flasker med håndsprit i håndkøb, og derfor er beholdningen ikke helt stabil endnu. 

Hvis du gerne vil erhverve dig håndsprit, er det dog muligt at bestille flere steder på nettet. Der er blandt andet håndsprit på lager hos altermed.dk, goodskin.dk og hos nemlig.com. 

Hvad angår mundbind, så anbefaler Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen ikke, at danskerne bærer mundbind eller ansigtsmaske, når de befinder sig i offentligt rum. På Sundhedsstyrelsens hjemmeside står der således:

- Intet tyder på, at anvendelse af mundbind hos raske, som bevæger sig rundt i samfundet i al almindelighed, har en effekt på smittespredningen.

Salling Group oplyser, at de tidligere har haft mundbind til salg i deres Hus&Have-afdeling, men at de ikke længere får leveringer, da mundbindene prioriteres til sundhedspersonale, som skal have dem på, når de arbejder. 

Liv Sepstrup, journalist. 

En seer spørger: 
- Hvad skal der ske med de anbragte børn? Kan de fortsat ikke få besøg af forældrene efter påske? Hvornår kan der igen holdes samvær? 

Anbragte børn og unge har som udgangspunkt ret til samvær og kontakt med deres familie og netværk. Det gælder også i den aktuelle situation. Samtidig har Folketingets vedtagelse af bekendtgørelse nr. 218 (fra den 17. marts 2020) givet kommunalbestyrelserne mulighed for midlertidigt at suspendere samvær eller ændre det, så det feks. foregår via telefon eller computer.

Social- og Indenringsministeriet understreger dog, at en kommune kun kan suspendere samvær, hvis det sker som følge af en konkret vurdering i den enkelte sag. Kommunen skal altså f.eks. afveje barnets eller den unges behov for samvær og kontakt med familie og netværk overfor hensynet til at begrænse risikoen for smitte.

Der er foreløbig ingen udløbsdato på muligheden for at suspendere anbragte børns samvær.

- Må døgninstitutioner og opholdssteder tillade besøg udefra?

Nej. Styrelsen for Patientsikkerhed har med virkning fra den 18. marts 2020 bedt alle landets kommunalbestyrelser om at udstede forbud mod besøg udefra på landets kommunale og private plejehjem, bosteder, døgninstitutioner og opholdssteder.

Louise Ravn, journalist.
 

En seer spørger: 
- Hvad gør man med befordringsfradrag i disse tider? Alle arbejder jo næsten hjemme, og det kan jo koste på fradrag?

 • Vi har forelagt spørgsmålet for Skattestyrelsen, der henviser til de generelle regler for kørselsfradrag (se link her). Heraf fremgår, at man får kørselsfradrag, hvis man har mere end 24 kilometer til og fra arbejde. Man har kun fradrag for de dage, man reelt kører til og fra arbejde.

Flemming Rasmussen spørger:
- Hvad med aflevering af returpant fra dåser og flasker - der må da være smitte fra spyt? 

 • Vi har snakket med Dansk Supermarked og Coop som begge tager alle forholdsregler, men det er vurderet, at der fortsat kan afleveres pant. Der er håndvask og sprit tilgængeligt ved pantautomater. 

Cecilie Nisgaard, journalist.

Winnie Holm spørger: 
- Hvad betyder det for en 10-4 deleordning, hvis reglen bliver, at man kun må være tre sammen i stedet for ti? Hvis datters far har en kone og nye børn, må hun så komme hjem til ham?

 • Bliver "hasteloven" gennemført, vil den ikke omfatte private boliger og medlemmer af den samme familie. Du kan læse mere i denne artikel

Linda Barling spørger: 
- Hvorfor dækkes store mikrofoner ikke med overtræk som beskyttelse?

 • Det overtræk man lige nu ser på store mikrofoner er vindhætter. Når det blæser, kan det nemlig buldre i mikrofonen, men udstyret bliver sprittet af flere gange om dagen.

Michael Jensen, Redaktionschef 

Anonym spørger: 
- For os der lever "hjemløst" og skjult her i Odense. Hvor kan man tage bad, nu når havnebadet er lukket?

 • Heinz Wolf, som er leder af Kirkens Korshærs varmestuer siger: "Natvarmestuen i Østergade er åben klokken 20.00-8.00. Vi har kun ti pladser, men her kan man få et bad. Og er man kvinde, kan man også besøge Reden og få et bad mellem klokken 11.30 og 22.00".

Carsten Bastrup spørger:
- Er der lukket for vielser på Odense rådhus?

 • Vi har talt med flere fynske kommuner og vores rundringning viser, at langt de fleste kommuner aflyser eller udsætter de planlagte vielser til efter 1. april.Det gælder blandt andet Faaborg-Midtfyn Kommune, Svendborg Kommune, Assens Kommune, Nyborg Kommune og Odense Kommune.

  Forhør jer hos jeres kommune, hvis I allerede har bestilt tid til vielse. Her kan I få svar på, om kommunen udskyder eller planlægger at gennemføre jeres vielse.  

Mathilde Dalskov, Journalist

Carl Ole Pedersen spørger:
- Det eneste jeg vil spørge om det er hvornår kommer der andet i jeres udsendelser der ikke handler om Covid-19

 • Det er et godt spørgsmål, som du stiller, og vi forstår virkelig behovet for at høre om andet end Corona. Men vi er som mediehus nødt til at forholde os til, at vi står i en helt ekstraordinær og historisk situation. Det bruger vi alle vores nyhedskræfter på pt. Så snart vi er tilbage på normale tilstande, så skal vi nok også vende tilbage til normal nyhedsdækning.

Lasse Hørbye Nielsen, Redaktionschef

Camilla spørger: 
- Hvad med dem der ikke kan få løn, og ikke har ferie til gode, hvis de bliver sendt hjem fra arbejde? Kan man ikke tage de indefrosset feriepenge i brug? Det er jo penge man har tjent og tydeligvis kunne bruge nu.

 • Flere politikere har allerede foreslået det. Og det er noget, de kigger på. Men det er altså ikke blevet vedtaget endnu

Ole Frank, Business-redaktør

Michael Sørensen spørger:
- Hej! Hvorfor er det de ældre som skal undlade at bruge det offentlige transport mange af dem er afhængelige af det ?

 • Det beskrev Transportministeren torsdag den 19. marts sådan her i en pressemeddelelse:

  “Det sker for at undgå, at denne gruppe bliver udsat for smittespredning af Corona-virus.

  - Vi står i en alvorlig situation, hvor vi desværre har set flere ældre borgere blive hårdt ramt af Corona-virus. Ældre kan mindske risikoen for, at de bliver smittet ved at undgå bus, tog og metro. Derfor kommer vi nu med denne fælles appel, siger transportminister Benny Engelbrecht.”

 

 

Sara Hamdrup spørger: 
- Hvordan skal man forholde sig til sine kæledyr? 

 • Ifølge WHO er der ingen beviser for, at vores kæledyr kan bære smitten videre til andre mennesker eller dyr. 

Jacob spørger:
- Hvordan kureres man for corona?

 • Indtil videre kureres man ikke, da der ikke er udviklet en kur. Så man venter på, at sygdommen går over af sig selv, ligesom en almindelig influenza. Sygdommen er kun farlig for særligt udsatte, svage, ældre eller kronisk syge. 

Mette spørger: 
- Jeg undre mig en del over, at man ikke får at vide i hvilke byer, der er smittede og folk i karantæne. Hvordan kan det være?

 • Opdateret 13/3: Torsdag blev det offentliggjort af Statens Serum Institut, hvilke landsdele de smittede bor i. Der er eksempelvis 38 på Fyn indtil videre. Du kan læse meget mere om de forskellige tal her. Som udgangspunkt bliver der stadig ikke oplyst byer til offentligheden.

  Den oplysning er op til de enkelte regioner at beslutte, om de vil dele. Region Sjælland meldte tidligere på ugen ud, hvor mange smittede de havde i regionen. Men præcis adresse som by og vej er omfattet af tavshedspligt. Læs eventuelt mere her.

Lasse spørger:
- Må jeg gerne gå ud og spise på en restaurant, hvis den er åben, og jeg samtidig sikrer mig, at der er under 100 mennesker i lokalet?

 • Ja, det må du godt. Det er dit eget ansvar at passe på dig selv, samt at passe på andre. Hvis du er sløj eller på vej til at blive syg, så skal du blive hjemme af hensyn til de svageste i samfundet. De enkelte restauratører på Fyn vurderer selv, om de vil holde åbent. Dog er der formentlig en del, der vil vælge at lukke. Læs mere om det her.

Aisha Karaman spørger:
- Kan man gå på indkøb, hvis man holder afstand fra andre mennesker?

 • Hvis du er rask, kan du sagtens gå ned i supermarkedet og købe ind. Supermarkeder holder åbent som normalt, og der er ingen behov for at købe ekstra ind - vareleveringen er den samme som altid, så der er rigeligt med varer til alle. Men hold afstand til mennesker og store forsamlinger. 

Cecilie Thorup spørger: 
Det, jeg har undret mig over, er, at når der står, at landet lukker ned. Mener I så også alt transport? Og hvor længe skal skolerne være lukket?

 • Busser og toge kører stadig, dog under skærpede omstændigheder. Der skal være mere plads mellem passagererne. Det er samme principper som alle færger arbejder under, dog med maksimalt 100 kunder. Der kan du blandt andet læse mere om her.
  Skoler og institutioner holder i udgangspunktet lukket de næste 14 dage. Der er nødpasning på vej til de fynboer, der ikke selv kan passe deres børn og er nødsaget til at tage på arbejde.

Peder Thurøe spørger: 
- Jeg er nu på Filippinerne og forventer hjemrejse 7/4-2020. Vil det være muligt?

Dorte Eriksen spørger: 
- Dækker paragraf 56, når man er transplanteret, hvis man er nødsaget til at blive hjemme?

 • Som udgangspunkt kan vi ikke svare juridisk for dig. Men du kan formentlig få svar hos din fagforening, der kan rådgive dig. I faktaboksen herunder kan du se, hvad Dansk Industri har sagt. 

Sådan er du stillet som lønmodtager