I det fynske folks tjeneste

Coronaudbrud: Det vil fynboerne vide

TV 2/Fyn finder svarene på de spørgsmål, fynboer står med efter coronavirus har ramt landet.

Coronavirus har fået myndighederne til at lukke skoler, uddannelsessteder og udstede påbud mod at forsamles mere end 100 mennesker. Den slags afføder spørgsmål, som du nu kan stille os her.

Vi svarer på så mange spørgsmål, som vi kan. Nogle af dem kræver mere end de svar, du kan læse her. De bliver fortalt i særskilte, større historier. Så kig efter flere artikler med svar på fynboernes spørgsmål her på siden.


Svar fra 28/3:

En seer spørger: 
- Hvad gør man med befordringsfradrag i disse tider? Alle arbejder jo næsten hjemme, og det kan jo koste på fradrag?

 • Vi har forelagt spørgsmålet for Skattestyrelsen, der henviser til de generelle regler for kørselsfradrag (se link her). Heraf fremgår, at man får kørselsfradrag, hvis man har mere end 24 kilometer til og fra arbejde. Man har kun fradrag for de dage, man reelt kører til og fra arbejde.

Flemming Rasmussen spørger:
- Hvad med aflevering af returpant fra dåser og flasker - der må da være smitte fra spyt? 

 • Vi har snakket med Dansk Supermarked og Coop som begge tager alle forholdsregler, men det er vurderet, at der fortsat kan afleveres pant. Der er håndvask og sprit tilgængeligt ved pantautomater. 

Cecilie Nisgaard, journalist.


Svar fra 27/3:

Winnie Holm spørger: 
- Hvad betyder det for en 10-4 deleordning, hvis reglen bliver, at man kun må være tre sammen i stedet for ti? Hvis datters far har en kone og nye børn, må hun så komme hjem til ham?

- Bliver "hasteloven" gennemført, vil den ikke omfatte private boliger og medlemmer af den samme familie. Du kan læse mere i denne artikel


Svar fra 20/3:

Linda Barling spørger: 
- Hvorfor dækkes store mikrofoner ikke med overtræk som beskyttelse?

 • Det overtræk man lige nu ser på store mikrofoner er vindhætter. Når det blæser, kan det nemlig buldre i mikrofonen, men udstyret bliver sprittet af flere gange om dagen.

Michael Jensen, Redaktionschef 

Anonym spørger: 
- For os der lever "hjemløst" og skjult her i Odense. Hvor kan man tage bad, nu når havnebadet er lukket?

 • Heinz Wolf, som er leder af Kirkens Korshærs varmestuer siger: "Natvarmestuen i Østergade er åben klokken 20.00-8.00. Vi har kun ti pladser, men her kan man få et bad. Og er man kvinde, kan man også besøge Reden og få et bad mellem klokken 11.30 og 22.00".

Carsten Bastrup spørger:
- Er der lukket for vielser på Odense rådhus?

 • Vi har talt med flere fynske kommuner og vores rundringning viser, at langt de fleste kommuner aflyser eller udsætter de planlagte vielser til efter 1. april.Det gælder blandt andet Faaborg-Midtfyn Kommune, Svendborg Kommune, Assens Kommune, Nyborg Kommune og Odense Kommune.

  Forhør jer hos jeres kommune, hvis I allerede har bestilt tid til vielse. Her kan I få svar på, om kommunen udskyder eller planlægger at gennemføre jeres vielse.  

Mathilde Dalskov, Journalist

Carl Ole Pedersen spørger:
- Det eneste jeg vil spørge om det er hvornår kommer der andet i jeres udsendelser der ikke handler om Covid-19

 • Det er et godt spørgsmål, som du stiller, og vi forstår virkelig behovet for at høre om andet end Corona. Men vi er som mediehus nødt til at forholde os til, at vi står i en helt ekstraordinær og historisk situation. Det bruger vi alle vores nyhedskræfter på pt. Så snart vi er tilbage på normale tilstande, så skal vi nok også vende tilbage til normal nyhedsdækning.

Lasse Hørbye Nielsen, Redaktionschef

Camilla spørger: 
- Hvad med dem der ikke kan få løn, og ikke har ferie til gode, hvis de bliver sendt hjem fra arbejde? Kan man ikke tage de indefrosset feriepenge i brug? Det er jo penge man har tjent og tydeligvis kunne bruge nu.

 • Flere politikere har allerede foreslået det. Og det er noget, de kigger på. Men det er altså ikke blevet vedtaget endnu

Ole Frank, Business-redaktør

Michael Sørensen spørger:
- Hej! Hvorfor er det de ældre som skal undlade at bruge det offentlige transport mange af dem er afhængelige af det ?

 • Det beskrev Transportministeren torsdag den 19. marts sådan her i en pressemeddelelse:

  “Det sker for at undgå, at denne gruppe bliver udsat for smittespredning af Corona-virus.

  - Vi står i en alvorlig situation, hvor vi desværre har set flere ældre borgere blive hårdt ramt af Corona-virus. Ældre kan mindske risikoen for, at de bliver smittet ved at undgå bus, tog og metro. Derfor kommer vi nu med denne fælles appel, siger transportminister Benny Engelbrecht.”

 


Svar fra 12/3:

 

Sara Hamdrup spørger: 
- Hvordan skal man forholde sig til sine kæledyr? 

 • Svar: Ifølge WHO er der ingen beviser for, at vores kæledyr kan bære smitten videre til andre mennesker eller dyr. 

Jacob spørger:
- Hvordan kureres man for corona?

 • Svar: Indtil videre kureres man ikke, da der ikke er udviklet en kur. Så man venter på, at sygdommen går over af sig selv, ligesom en almindelig influenza. Sygdommen er kun farlig for særligt udsatte, svage, ældre eller kronisk syge. 

Mette spørger: 
- Jeg undre mig en del over, at man ikke får at vide i hvilke byer, der er smittede og folk i karantæne. Hvordan kan det være?

 • Opdateret svar 13/3: Torsdag blev det offentliggjort af Statens Serum Institut, hvilke landsdele de smittede bor i. Der er eksempelvis 38 på Fyn indtil videre. Du kan læse meget mere om de forskellige tal her. Som udgangspunkt bliver der stadig ikke oplyst byer til offentligheden.

  Svar: Den oplysning er op til de enkelte regioner at beslutte, om de vil dele. Region Sjælland meldte tidligere på ugen ud, hvor mange smittede de havde i regionen. Men præcis adresse som by og vej er omfattet af tavshedspligt. Læs eventuelt mere her.

Lasse spørger:
- Må jeg gerne gå ud og spise på en restaurant, hvis den er åben, og jeg samtidig sikrer mig, at der er under 100 mennesker i lokalet?

 • Svar: Ja, det må du godt. Det er dit eget ansvar at passe på dig selv, samt at passe på andre. Hvis du er sløj eller på vej til at blive syg, så skal du blive hjemme af hensyn til de svageste i samfundet. De enkelte restauratører på Fyn vurderer selv, om de vil holde åbent. Dog er der formentlig en del, der vil vælge at lukke. Læs mere om det her.

Aisha Karaman spørger:
- Kan man gå på indkøb, hvis man holder afstand fra andre mennesker?

 • Svar: Hvis du er rask, kan du sagtens gå ned i supermarkedet og købe ind. Supermarkeder holder åbent som normalt, og der er ingen behov for at købe ekstra ind - vareleveringen er den samme som altid, så der er rigeligt med varer til alle. Men hold afstand til mennesker og store forsamlinger. 

Cecilie Thorup spørger: 
Det, jeg har undret mig over, er, at når der står, at landet lukker ned. Mener I så også alt transport? Og hvor længe skal skolerne være lukket?

 • Svar: Busser og toge kører stadig, dog under skærpede omstændigheder. Der skal være mere plads mellem passagererne. Det er samme principper som alle færger arbejder under, dog med maksimalt 100 kunder. Der kan du blandt andet læse mere om her.
  Skoler og institutioner holder i udgangspunktet lukket de næste 14 dage. Der er nødpasning på vej til de fynboer, der ikke selv kan passe deres børn og er nødsaget til at tage på arbejde.

Peder Thurøe spørger: 
- Jeg er nu på Filippinerne og forventer hjemrejse 7/4-2020. Vil det være muligt?

Dorte Eriksen spørger: 
- Dækker paragraf 56, når man er transplanteret, hvis man er nødsaget til at blive hjemme?

 • Svar: Som udgangspunkt kan vi ikke svare juridisk for dig. Men du kan formentlig få svar hos din fagforening, der kan rådgive dig. I faktaboksen herunder kan du se, hvad Dansk Industri har sagt. 

  Sådan er du stillet som lønmodtager

  Her er en oversigt over, hvordan man er stillet som lønmodtager, hvis man bliver sendt hjem fra arbejde:

   

  • ​​Det offentlige:

  - Hvis man arbejder i det offentlige og sendes hjem eller skal arbejde hjemmefra, er man garanteret løn.

   

  - Videregående uddannelser som universiteter, skoler, og de fleste institutioner lukker i 14 dage. Det samme gælder kulturinstitutioner, biblioteker og fritidstilbud.

   

  - Samtidig opfordres alle offentlige arbejdsgivere til sende flest mulige hjem - og at flest mulige skal arbejde hjemme.

   

  - En række kritiske funktioner som politibetjente, læger, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og en række ansatte på det sociale område - herunder anbragte børn - skal fortsat komme på arbejde.

   

  • Det private arbejdsmarked:

  - I det private er opfordringen at sende flest muligt hjem - enten ved at lade folk arbejde hjemmefra, afspadsere eller holde ferie.

   

  - Hvis virksomheden sender sine medarbejdere hjem, har man ret til sin sædvanlige løn, da det er virksomhedens valg at hjemsende.

   

  - I nogle tilfælde, vil det være muligt at sende hjem uden løn. Det afhænger af indholdet i de enkelte overenskomster.

   

  Kilde: Statsministeriet, Dansk Industri, Dansk Erhverv, Ritzau

  Se mere